Потребителското търсене на ремаркетирани стоки и стоки втора употреба във Великобритания и Европа е създало за Amazon бизнес на стойност 1 млрд. паунда (1.3 млрд. долара), заяви ръководителят на компанията за Обединеното кралство.

Много търговци на дребно и производители очакват тази тенденция да продължи, тъй като купувачите, засегнати от покачващите се цени и лихви по кредитите, се опитват да пестят и да пазаруват по-устойчиво.

Джон Бомфри, кънтри мениджър на Amazon за Обединеното кралство, посочва, че само във Великобритания гигантът в търговията на дребо е продал над 4 милиона използвани или ремаркетирани продукти с отстъпка.

През първите девет месеца на 2023 г. продажбите на Amazon на стоки втора употреба във Великобритания са нараснали с над 15% на годишна база. Общите приходи на компанията в Обединеното кралство за 2022 г. възлизат на 24 млрд. паунда (30.3 млрд. долара).

"Клиентите ни казват, че пазаруват стоки втора употреба, за да пестят средства на фона на продължаващата криза около разходите за живот и защото искат да пазарува по-устойчиво," заяви Бомфри пред журналисти при откриването на магазин на Amazon в Лондон, в който се продават върнати и ремаркетирани артикули.

Amazon си е поставила за цел да постигне нетни нулеви въглеродни емисии до 2040 г.

Много природозащитници са скептично настроени относно готовността на големи компании да ограничат емисиите си, като гледат на обещанията им повече като на пиар упражнение. Те обаче казват, че искат да направят промяна заради своите мащаби.

Регулаторни промени

Шефовете на Amazon също така са разочаровани от количеството регулаторни промени в Европа, и по-конкретно във Великобритания, като се съмняват дали разполагат с достатъчно видимост, за да инвестират, казва още Бомфри пред Reuters.

"Има ужасно много промени по отношение на регулациите не само във Великобритания, но и в Европа, а едно от нещата, което те питат, е дали това ще ни предостави сигурност в дългосрочен план," казва той.

Той изразява опасения относно проектозакона за дигиталните пазари, конкуренцията и потребителите, който в момента си проправя път в британския парламент и който ще предостави на антимонополния регулатор правомощията да променя правилата за големите компании.

Изказването на Бомфри идва, след като по-рано през седмицата британското правителство обяви, че 29.5-те млрд. паунда (37.3 млрд. долара) чуждестранни инвестиции са признак, че Великобритания възвръща своята привлекателност за бизнеса след несигурността, предизвикана от излизането ѝ от ЕС и политическите сътресения от миналата година.

Amazon е инвестирала 56 млрд. паунда (70.8 млрд. долара) във Великобритания от 2010 г. насам, в това число 12 млрд. паунда (15.1 млрд. долара) само през 2022 г., заяви Бомфри.