Къртис Прим е един от по-малко известните основатели на Nvidia. Той напуска компания 10 г. след нейното създаване (бел. ред. 1993 г.).

Приносът му към изграждането на една от най-популярните компании на 2023 г. дава възможност на предприемача да води еклектичен живот, без да попада под светлините на прожекторите.

През 1999 г. Nvidia излиза на борсата, като по това време Прим е главен технологичен директор на компанията. Около ¾ от акциите си, равняващи се на 100 млн. броя днес, той дарява на основаната от него благотворителна организация Priem Family Foundation.

Тя финансира основно образователни начинания и към днешна дата притежава активи за 160 млн. долара. До 2006 г. Прим продава останалата част от книжата си, с което състоянието му набъбва до 30 млн. долара, според изчисления на сп. Forbes.

За сравнение, днес пазарната оценка на Nvidia, е около 1.2 трилиона долара.

Прим дарява част от парите си на университета, който завършва - Rensselaer Polytechnic Institute. Само тази година фондацията е дарила 75 млн. долара, за да може в учебното заведение да се разположи квантов компютър на IBM.

Днес Прим живее в имот за 6 млн. долара във Фремонт, Калифорния. През 2021 г. той си купува и частен самолет Gulfstream G450, който носи името Snoopy, като най-често го ползва за четирите си годишни пътувания до частния изследователски университет.

Съоснователят на Nvidia изглежда съжалява за това колко пари е дарил до момента. „Направих доста откачени неща през годините. Иска ми се да бях си оставил малко повече акции", казва той.

Изказването на Прим идва в момент, в който Nvidia е част от AI революцията. Само през настоящата година книжата на производителя на чипове са поскъпнали с 200%. 

Това доведе до сериозно повишение на състоянието на Дженсън Хуанг. Съоснователят и настоящ главен изпълнителен директор на компанията днес приетежава 42.6 млрд. долара, или с 28.7 млрд. долара повече спрямо година по-рано.

Днес той заема 27-а позиция сред най-богатите хора в света, според индекса на милиардерите, изчисляван от Bloomberg.