Шест месеца след старта на реновацията, възстановяването на оригиналния вид и функции на Централните хали в София върви по план.

Очаква се новият обект – една от най-мащабните инициативи на Kaufland България у нас, да отвори врати в края на април или началото на май 2024 г.

Ритейлърът купи сградата, която е паметник на културата от национално значение и един от символите на София, за близо 35 млн. лева, а възстановяването й стартира през октомври 2023 г.

Реконструкцията

Сградата на Централни хали не е функционирала в оригиналния си вид над 60 години, посочиха работещите по проекта реставратори Панайот Панов и Румяна Дечева при представянето на напредъка по възстановяването.

Към момента са реставрирани две от фасадите - откъм улица „Екзарх Йосиф“ и булевард „Мария Луиза“. Оригиналните варовикови плочи са почистени и възстановени, а часовникът на сградата, който не е работил повече от 40 г., отново ще зазвъни при откриването й.

Гербовете на два от входовете, създадени от каменоделеца Георги Киселинчев по проект на художника Хараламби Тачев, също са реновирани.

Реставрирана е стоманената конструкция, излята в леярните на Густав Айфел в Париж през 1909 г.

Възстановени са подпокривните ламарини, подменени са оберлихтите, а реконструкцията на покрива е извършена с висококачествени материали с добри енергийни показатели, внесени от Австрия.

В центъра на сградата ще бъде поставен фонтанът от оригиналния проект на арх. Наум Торбов, който не е изработван досега. За целта е доставен зелен мрамор от Индия, а изпълнението му е възложено на младия български скулптор Огнян Читаков.

Неочаквани проблеми

По възстановяването на Халите работи огромен екип от експерти с различни компетенции, който се натъква на неочаквани проблеми в хода на работата.

Реставраторите откриват, че част от декоративните елементи по фасадата на сградата са заменени с изработени от нискокачествени материали имитации. Някои от варовиковите детайли пък са боядисани с боя, за да се скрие потъмняването им.

Премахването им се оказва голямо предизвикателство, което е преодоляно с помощта на съвременни технологии, като работата продължава по график.

Как ще изглеждат Халите след реставрацията?

В следващите месеци работата на екипите по реновация ще продължи с възстановяването на археологическите останки и крепостната стена на ниво сутерен на сградата, където ще се намира интерактивна зона за археология и история.

В нея посетителите ще могат да се запознаят както с историята на самата сграда, така и с тази на централната градска част на София.

Към момента на обекта се полагат близо 3000 кв. м подови плочки, избрани след обширно проучване на оформлението на подобни сгради от епохата.

На оснвния етаж на специално подбрани щандове от дърво и други естествени материали ще бъдат изложени продуктите на над 170 български доставчици на месо и колбаси, риба, хляб, млечни продукти, плодове и зеленчуци.

В сградата ще отвори врати и най-голямата книжарница за детски книги в страната, в която ще се предлагат над 10 000 заглавия. Сутеренът ще предлага и пространство за изложби и културни събития.

На терасата пък ще бъдат разположена кафетерия и щандове за кулинарни специалитети с гледка към отвореното пространство и архитектурните елементи във вътрешността на сградата.

Как ще изглеждат Централните хали в София сред реновацията си?

Халите – един от символите на София

Открити през 1911 г., Централните хали са първият покрит пазар в София, който поставя началото на съвременната търговия в столицата. Проектът е на архитект Наум Торбов, а строителството му отнема две години.

До средата на 40-те години на 20 век сградата вече е дом на близо 170 щандове, предлагащи месни и млечни продукти, птици, риба и зеленчуци.

След Втората световна война Халите са реконструирани, като интериорът е значително променен. В продължение на десетилетия те са най-популярното място за пазаруване в града, докато не затварят отново през 1988 г.

След реконструкции и модернизация, Халите отново посрещат клиенти през 2000 г. 75% от сградата са придобити от израелската компания Ащром, а 25% остават притежание на Столична община.

Впоследствие местните власти продават дела си на израелското дружество, което пък продава Халите на Kaufland България през 2022 г. Сградата с площ от 3 435 км. метра и парцел от 7 декара стават собственост на ритейлъра срещу 34.8 млн. лв.