Българите вече имат достъп до пазара на държавни облигации през своя телефон, компютър или лаптоп, благодарение на иновативна онлайн платформа, разработена от инвестиционната компания Аларик Секюритис.  

Засега приложението дава възможност за покупка на германски, френски, испански и италиански държавни облигации, но се очаква в близко бъдеще към платформата да бъдат добавени и други финансови инструменти. 

Минималната инвестиция е само 1 евро, като платформата дава възможност на потребителя да следи в реално време доходността по своите инвестиции.

В момента Alaric.bg предлага достъп до държавни ценни книжа с матуритет от 1 до 12 месеца и годишна доходност от 3.9%, като се очаква обхватът на инструментите да се разшири и до по-дългосрочни ДЦК със срок от 12 до 24 месеца. 

Банков депозит, имот или ДЦК?

"Държавните ценни книжа отново са популярен инвестиционен инструмент след повишаването на лихвените проценти от страна на водещите централни банки. В България традиционните форми на спестяване и инвестиция винаги са били банковите депозити и недвижимите имоти.

Тези разбирания обаче постепенно се променят, защото тези активи в момента не носят достатъчно добра защита срещу инфлацията. У нас лихвите по депозитите все още са близки до нулата, докато германските държавни облигации, например, предлагат доходност от 3.5%", коментира основателят на Аларик Секюритис Антон Панайотов. 

Той каза още, че след финансовата криза от 2008 г. на имотния пазар са му били необходими 14 години, за да се възстанови до нивата отпреди срива, а в продължение на цели 8 години цените на жилищата са били под 50% от тези нива.

По думите му, по много показатели в момента имотният пазар е надценен спрямо историческите си средни стойности, включително и в България. 

"Ако сега се случат събития, подобни на тези от 2008 г., не е ясно докъде може да стигне спадът и колко време ще отнеме възстановяването", коментира Панайотов. 

Пазарът на ДЦК за дребни инвеститори в Европа

Иван Такев, старши мениджър в Аларик Секюритис, обясни, че в много европейски държави голяма част от държавния дълг се държи от домакинствата и местните фирми.

Той даде пример с Белгия, която наскоро реализира най-голямата емисия на държавен дълг на дребно в Европа - в размер на над 20 млрд. евро. 

Португалия пък е страната, в която най-голям процент от държавния дълг се държи от физически лица - около 15%. В Италия, Хърватия и Румъния също има практика да се продават държавни ценни книжа директно на гражданите, наскоро подобна програма стартира и в Северна Македония. 

По думите му обаче, в България пазарът на държавни ценни книжа страда от някои недостатъци, като основните от тях са липса на първичен пазар на дребно и недостатъчно добре развит вторичен пазар, на който физическите лица да могат свободно да купуват и продават ДЦК. 

Според него, това е и основната причина, поради която много българи предпочитат да купуват облигации на други държави, като най-предпочитани са тези на развитите европейски икономики, като Германия и Франция. 

"Щастливи сме да обявим старта на платформата и да дадем възможност и на малките инвеститори да вземат участие в пазара на държавни ценни книжа, който се радва на голямо внимание в цяла Европа.

Крайно време е и българите, които искат да спестяват, да имат възможност да загърбят нулевите лихви, получавайки достъп до нискорискови продукти с фиксирана доходност, каквито са държавните облигации.

Нашето желание е да разширим постепенно продуктовата линия и да дадем още повече възможности за избор. Намеренията ни са съвсем скоро да добавим и емисии с по-висока доходност, като тези  в Румъния, Македония и Сърбия“, каза още Антон Панайотов. 

Засега приложението на Аларик Секюритис е достъпно само за българските потребители, но плановете на компанията са в следващите години да разшири присъствието си и в други държави от региона, като предложи подходящи емисии държавни ценни книжа.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.