Цената на златото премина границата от 2 100 долара в началото на седмицата, с което отчете нова рекордна стойност.

Според анализатори, благородният метал ще продължи да поскъпва и през следващата година, като основните причини за това са геополитическата несигурност, евентуалното поевтиняване на щатския долар и възможното понижение на лихвите през 2024 г.

Цената на жълтия метал отчита ръст в последните два месеца, най-вече заради Израелско-Палестинския конфликт, който повишава търсенето му, докато очакванията за понижения на лихвите оказват още по-голяма подкрепа.

Златото се представя добре по време на икономическа и геополитическа несигурност, тъй като е със статут на актив-убежище.

„Очакваното понижение на лихвите и поевтиняване на щатския долар са основните причини за ръста в цената на златото“, казва главният пазарен стратег на UOB Хенг Кн Хау пред CNBC. Според него, то ще се продава за над 2 200 долара за тройунция в края на 2024 г.

Спот цената на златото достигна тази сутрин рекордна цена от 2 110.8 долара за унция, преди част от пазарните участници да приберат печалбите си. В момента металът се търгува за около 2 085 долара за унция.

В петък златото затвори на ниво от 2 075.09 долара, с което подобри предходното си върхово постижение от 2 072.5 долара за тройунция, поставено на 7 август 2020 г.

Барт Мелек, главен анализатор на TD Securities, очаква средната цена на златото и през следващата година да е над 2 100 долара, като основната причина за това са големите покупки от страна на централните банки по света.

Скорошно проучване на Световния съвет по златото показва, че 24% от всички централни банки по света планират да увеличат златните си резерви в следващите 12 месеца.

Евентуален нов ръст в цената на златото може да дойде от понижението на лихвите от страна на Федералния резерв през 2024 г. 

По-ниските лихви традиционно влияят негативно на долара. По-евтината щатска валута прави златото по-достъпно за международните купувачи, което вдига и търсенето му.

От Фед започнаха да повишават лихвите през март 2022 г., за да се борят с инфлацията, достигнала най-високите си нива за последните 40 г.

По-високите лихви водят до по-слабо търсене на злато, което не носи лихвен доход на притежателите си, за разлика от облигациите, чиято доходност през последните месеци се покачи до рекордни нива.

От Фед продължават да наблюдават инфлационните процеси в САЩ, но са на мнение, че ако ръстът на потребителските цени се забави през следващите 3-5 месеца, това може да доведе до спад и на лихвите в страната.

„Основните фактори, които ще влияят на цената на златото през 2024 г., са лихвите в САЩ, евентуалното поевтиняване на долара и високите нива на геополитическо напрежение“, се посочва в последния доклад на BMI - поделението за анализи на Fitch Solutions.