Приказен замък в Германия, Мачу Пикчу и Harry Potter Studio са най-търсените атракции от туристите по света.

Данните за класацията, съставена от Premier Inn, са събрани от над 100 официални системи за онлайн резервации, които разкриват колко по-рано пътешествениците трябва да резервират билети за най-добри преживявания в световен мащаб.

Замъкът Нойшванщайн и цитаделата на инките от 15 век Мачу Пикчу трябва да бъдат резервирани 37 дни предварително, според британската хотелска верига.

Обиколката на Harry Potter Studio е най-желаното преживяване във Великобритания и второто най-търсено в световен мащаб. Европейските атракции доминират в класирането с цели 11 представители.

Ето и 16-те най-търсени забележителности по света, представени от Daily Mail:

10 = Статуя на свободата, САЩ

Изправяйки се на остров Либърти, тази медна статуя привлича туристи от цял свят, но посещението й трябва да е добре планирано. Достъпът е с ферибот от Battery Park в южния край на остров Манхатън, а билет за статуята трябва да се резервира поне три дни предварително.

10 = Сикстинска капела, Ватикана

Това световноизвестно художествено съкровище е музей и един от параклисите на Апостолическия дворец във Ватикана, където се намира официалната резиденция на папата.

Най-забележителната й характеристика е таванът, украсен със стенопис на Микеланджело, създаден между 1508 и 1512 г. За достъп до Систинската капела туристите трябва да резервират билет три дни предварително.

9. Walt Disney World, САЩ

Може би най-известният развлекателен парк в света, Walt Disney World в Орландо, Флорида, заема девето място в класацията на Premier Inn. Огромният курорт съдържа четири основни парка: Magic Kingdom, Animal Kingdom, Epcot и Hollywood Studios.

Туристите трябва да резервират билетите си поне четири дни предварително, според Premier Inn. За да се възползвате максимално от времето си в тематичния парк, от Walt Disney World предлагат да резервирате Lightning Lane билет, за да заобиколите опашката.

8 = Къщата на Ане Франк, Амстердам, Нидерландия

Разположена на канала Prinsengracht в централен Амстердам, къщата на Ан Франк е задължителна атракция за повечето посетители.

Туристите трябва да резервират билети за нея шест дни предварително. Посетителите ще научат историята на Ане Франк и ще имат шанса да разгледат оригиналния дневник в музей, който привлича милиони годишно.

8 = Катакомбите, Париж, Франция

Под улиците на Париж се намира пространство, в което са съхранени останките на повече от шест млн. души. Катакомбите са се превърнали в последно място за почивка извън пренаселените гробища през 18 век, а днес това една от най-популярните забележителности на Париж.

Билети е добре да бъдат резервирани шест дни предварително.

8 = Галерия Боргезе, Рим, Италия

Това е едно от задължителните места за посещение по време на пътуването ви до Рим. „Елегантният дворец“ е дом на световноизвестни произведения на изкуството, включващи творби на Караваджо, Канова и Рафаел.

Галерията привлича хиляди посетители годишно и е заобиколена от "удивителни" зелени градини. За да си осигурят билети, посетителите трябва да ги резервират шест дни предварително.

7 = Биг Бен, Лондон, Великобритания

Кулата на Елизабет с часовника, известен като Биг Бен, се намира в Уестминстър и е висока 96 метра). Можете да я посетите чрез резервиране на 90-минутна екскурзоводска обиколка по 334-те стълби. Посетителите трябва да купят билети осем дни предварително.

 7 = Забраненият град, Китай

Забраненият град е най-голямата и най-добре запазена колекция от древни сгради в света.

Сгушен зад 3.5 км стени, този дворец е дом на две династии имперско управление, споделящи над 900 сгради със свита от евнуси, слуги и наложници, докато републиката не сваля последния император през 1911 г.

Разположен в сърцето на Пекин, той привлича 16 милиона посетители годишно. Билети трябва да се резервират поне осем дни предварително.

6= Музеят на Ван Гог, Амстердам, Нидерландия

Този музей съхранява най-голямата колекция от творби на Ван Гог в света, включваща някои от най-известните му шедьоври. Съдържа 200 картини, 400 рисунки и 700 писма от художника постимпресионист. Тази година ;отбеляза своята 50-та годишнина със специални арт фестивали и изложби.

Разположен в музейния квартал на Амстердам, той е една от най-популярните атракции на града, като билети трябва да се резервират 10 дни предварително.

6 = Санта Мария деле Грацие, Милано, Италия

Включена в списъка на ЮНЕСКО със световно наследство, туристи от цял свят се стичат в църквата в Милано, за да видят Тайната вечеря на Леонардо да Винчи - шедьовър, създаден между 1495 и 1497 г.

За да посетят класическата картина, туристите ще трябва да резервират билети поне 10 дни по-рано.

5. Планината Фуджи, Япония

Емблематичен символ на Япония, перфектният конус на планината Фуджи е гледка, която не трябва да се пропуска.

За да се впуснат във вълнуващия поход до върха на вулкана или просто да се полюбуват на красотата му отдалеч, посетителите трябва да планират пътуването и да си осигурят необходимите разрешителни поне две седмици (16 дни) предварително.

Сезонът за катерене е кратък и местата са ограничени, което прави предварителната резервация от решаващо значение.

4. Sky Garden, Лондон, Великобритания

Това е най-високата обществена градина в Лондон и четвъртата най-търсена атракция в света.

Sky Garden – разположена на върха на високия 160 м небостъргач 20 Fenchurch Street, известен още като Walkie Talkie, предлага зашеметяваща гледка към някои от емблематичните забележителности на Лондон и е безплатна за посещение.

Билети обаче посетителите трябва да резервират предварително поне 22 дни преди планираното посещение.

3. Музей Ghibli, Токио, Япония

За почитателите на анимационните шедьоври на Studio Ghibli, музеят Ghibli в Япония е сбъдната мечта. Разположен в Митака - предградие на Токио, самият той е произведение на изкуството, със своята архитектура и експонати, излъчващи чар и магия.

От оригинални скици до реплики на герои в реален размер, всяко кътче на музея е изпълнено с чудеса и тази привлекателност се отразява в периода, нужен за резервация на билети - поне месец предварително.

2. Warner Bros. Studio Tour London, The Making of Harry Potter, Лондон, Великобритания

Това е сбъдната мечта за феновете на момчето магьосник.

Обиколката е изпълнена с действителните декори, реквизити и костюми, които са използвани при създаването на осемте филма за Хари Потър. И те се помещават на свещена земя - Warner Bros. Studios Leavesden, където се провеждат голяма част от снимките.

Дори и да не сте най-големият фен на Хари Потър, гарантирано ще бъдете впечатлени от невероятните усилия, които продуцентският екип полага в опитите си да пренесе вечните истории на Джоан Роулинг на екран.

Поради огромната популярност на атракцията е от съществено значение да се направи предварителна резервация, като посетителите трябва да си осигурят билети поне 34 дни преди планираното пътуване.

1 = Мачу Пикчу, Перу

Кацнала високо в Андите, Мачу Пикчу е най-търсената атракция в света. Чудото на древното инженерство на инките има ограничена дневна квота за посетители, което прави навременната резервация от решаващо значение.

За да изследват мистичните руини и да изпитат магията на този обект от световното наследство на ЮНЕСКО, посетителите трябва да си осигурят входни билети поне 37 дни предварително.

1= Замъкът Нойшванщайн, Германия

Замъкът се издига елегантно над баварския пейзаж, завладявайки посетителите с романтичната си привлекателност. За да се разходят из залите му, туристите трябва да резервират билети поне 37 дни предварително.

Популярността на този архитектурен шедьовър изисква добро планиране, за да се осигури място в обиколките с екскурзовод, които потапят посетителите в неговата завладяваща история.