Представете си следната ситуация: настанили сте се удобно на мястото си в самолета, пътувайки към вашата дестинация, когато гласът на стюардеса нарушава тишината.

“Дами и господа, и двамата пилоти в момента не могат да управляват самолета. Има ли пътници, които биха могли да го приземят с помощта на ръководство на въздушното движение?”

Ако мислите, че можете да се справите, не сте единствените.

Резултатите от проучване, публикувано през януари, показват, че около една трета от пълнолетните американци смятат, че могат безопасно да приземят пътнически самолет с напътствия от страна на ръководството на въздушното движение. Сред мъжете участници в проучването нивото на увереност достига близо 50%.

Може ли обаче човек без предишен опит просто да приземи гладко самолет?

Всички сме чували за истории с пътници, които спасяват положението, когато пилотът не е на линия. Миналата година Дарън Харисън успява да приземи двумоторен самолет във Флорида, след като пилотът губи съзнание, с помощта на напътствията на ръководител въздушно движение, който се оказва и летателен инструктор.

Подобни инциденти обаче се случват основно при по-малки и по-лесни за управление самолети. Пилотирането на много по-голям и тежък пътнически самолет е напълно различно.

Не винаги можете да разчитате на автопилота

В 90% от времето си един пилот следи системите на автопилота, за да се увери, че всичко работи както трябва. Останалите 10% той отделя на отстраняването на различни проблеми, рулиране по пистата, излитане и кацане.

Излитанията и кацанията са най-трудните задачи, които пилотите изпълняват и винаги се извършват ръчно. Само в някои случаи и на много малко самолети пилотът може да използва автопилот за приземяване на самолета. Това е изключение, а не правило.

При излитане самолетът трябва да набере скорост, докато крилата генерират достатъчно подемна сила, за да вдигнат самолета във въздуха. Пилотът трябва да следи множество индикатори и външни знаци, като в същото време държи самолета в средата на пистата, докато той достигне скорост за издигане.

След като самолетът излети, пилотът трябва да се координира с ръководството на въздушното движение, да следва конкретен маршрут, да прибере колесниците и да поддържа точна скорост и посока, докато самолетът набира височина.

Кацането е още по-сложно и изисква прецизен контрол за посоката на самолета и скоростта на снижаване.

За да се приземи успешно, пилотът трябва да поддържа подходящата скорост, докато в същото време управлява конфигурацията на колесниците и задкрилките и се придържа към изискванията за въздушния трафик.

След като самолетът се приближи до пистата, пилотът трябва да прецени точно височината, да намали мощността и да коригира скоростта на снижаване, уверявайки се, че ще кацне на правилната част от пистата.

На земята пилотът трябва да използва спирачките и обратна тяга, за да осъществи пълно спиране на самолета, преди пистата да свърши. Всичко това се случва в рамките на няколко минути.

И излитането, и кацането са прекалено бързи, технически и изискват прекалено много концентрация, за да може необучен човек да се справи с тях. Те също така изискват редица умения, които се придобиват само чрез продължително обучение.

Обучението за пилот

Желаещите да станат пилоти в пътническата авиация трябва да изминат дълъг път, който включва придобиването на няколко вида лицензи.

Още преди да е стъпил в пилотската кабина, обучаващият се трябва да е изучавал аеродоинамика, въздушни закони и полетни правила, метеорология, човешки фактори, навигация, самолетни системи и планиране на полети.

Той или тя също така трябва да отдели време, за да се запознае с конкретния самолет, с който ще лети.

След като тези фундаменти са усвоени, започва обучението с инструктор. По-голяма част от него се извършва на малки и леки самолети, като към края на обучението се включва симулатор.

След натрупването на години опит и много летателни часове на по-малки самолети, тези пилоти са готови да преминат към пътнически машини. На този етап те може да са способни да излитат и кацат относително добре, но въпреки това преминават обучение за конкретния самолет, с който ще летят.

Така че, ако никога не сте се запознавали с основите на летенето, шансовете ви да приземите успешно пътнически самолет с помощта на ръководство въздушно движение са близки до нулата.

С напредъка на технологиите днес е възможно човек да се сдобие с летателен симулатор, който предоставя завладяваща среда, в която професионални пилоти, обучаващи се и почитатели на авиацията могат да развиват своите умения.

Ако мислите, че наистина можете да се справите като професионалистите, може да опитате нещо подобно.

Почти сигурно след това няма да можете да приземите истински пътнически самолет, но поне ще можете да оцените огромните умения, които притежават пилотите.