Подобно на технически преглед на автомобил, учени смятат, че могат да използват кръвен тест, за да определят колко бързо стареят вътрешните органи на човек и дори да прогнозират кои от тях може скоро да откажат.

Екипът учени от Станфордския университет твърди, че може да следи 11 важни телесни органа, в това число сърцето, мозъка и белите дробове. Те са изпробвали теста на хиляди пълнолетни - най-вече на средна възраст или по-възрастни.

Един на всеки петима сравнително здрави възрастни на над 50 години може да има най-малко един застаряващ орган, сочат резултатите от проучването. Тестовете пък установяват, че при един или двама на всеки 100 души има органи, които са „по-стари“ от реалната им възраст.

Идеята за подобен тест може да е плашеща, но в същото време може да бъде възможност за намеса и промяна на курса, казват учените.

Ако знаем кои органи са в бърз упадък, можем да помогнем за разкриването на предстоящи здравни проблеми, посочват експертите в публикация в списание Nature.

Разминаване във възрастта на органите

"Старото за своята реална възраст" сърце, например, увеличава риска от сърдечна недостатъчност, докато бързо стареещият мозък може да е по-податлив на деменция.

Според проучването, ако един или повече органи стареят по-бързо от обикновеното, това се свързва с по-висок риск от определени заболявания и смърт в следващите 15 години.

Изследваните части от тялото включват: мозък, сърце, черен дроб, бели дробове, черва, бъбреци, мазнини, кръвоносни съдове (артерии), имунна тъкан, мускули, панкреас.

Кръвният тест установява нивата на хиляди протеини, за да предостави информация за това кои органи стареят с по-различни темпове. Моделът на засечените протеини изглежда е специфичен за отделните органи.

Учените са обучили алгоритъм, който изготвя прогнози, използвайки резултати от кръвни тестове и данни за пациенти.

"Когато сравнявахме биологичната възраст на всеки от тези органи за всеки отделен човек с тези на хора от по-голяма група без видими сериозни заболявания, установихме, че при 18.4% от хората на възраст 50 г. или повече поне един орган старее значително по-бързо от средното ниво.

Установихме също така, че тези хора са изложени на повишен риск от заболяване на този конкретен орган в следващите 15 години", казва един от авторите на пручването доктор Тони Уайс-Кори.

Университетът е подал документи за патентоване на теста, в случай че може да бъде използван и продаван в бъдеще. Преди това обаче са необходими повече изследвания, за да се провери колко добър е тестът в прогнозирането на възрастта на органите и здравето.

Част от предишната работа на доктор Уайс-Кори предполага, че процесът на биологично стареене не е постоянен, а идва на изблици, като някои от бързите ускорения се случват в средата на 30-те години, в началото на 60-те и в края на 70-те години от живота.

"Ако можем да възпроизведем тези констатации при 50 000 или 100 000 души, това ще означава, че чрез следене на здравето на органите на очевидно здрави хора ще можем да откриваме органи, които стареят по-бързо в телата на хората и ще можем да ги лекуваме, преди да се разболеят."

Професор Пол Шийлс, експерт по биология на стареенето от университета в Глазгоу, казва, че въпреки това е важно да се разглежда цялото тяло, а не отделни органи, за да се изгради най-точната картина на здравето на човек.

Керълайн Ейбрахамс от благотворителната организация Age UK смята, че въпреки че е страхотно, че науката изследва по-ранно откриване на сериозни заболявания, свързани с възрастта, трябва да се помисли и за това как хората биха се чувствали, живеейки с подобна информация.

Ако това се превърне в реалност, хората ще искат емоционална и клинична подкрепа заедно с резултатите от теста и здравните власти ще трябва да са готови за това и да разполагат с финансирането, за да я осигурят, смята тя.