Сингапур е шестата синя зона на планетата, според изследователя Дан Бютнер, популяризирал този термин, описващ регионите, в които хората живеят по-дълго и са по-щастливи.

Населението на тези региони има няколко общи черти – храни се здравословно, движи се редовно и същестува с цел.

Първоначалните пет сини зони са Окинава (Япония), остров Икария в Гърция, Сардиния (Италия), полуостров Никоя (Коста Рика) и Лома Линда (Калифорния, САЩ).

Според Бютнер, към тях трябва да добавим и Сингапур, където средната продължителност на живота е 80.7 г. за мъжете и 85.2 г. за жените. За сравнение, през 1960 г. този показател е възлизал на 65 г. 

Ето и какво още отличава местните хора от останалите:

Жилищата

Около 80% от населението на Сингапур обитава жилищни блокове. Тези небостъргачи са построени така, че да насърчават социалните взаимодействия между хората. Те разполагат с детски площадки, фитнеси и градини.

Въпреки че Сингапур е гъсто населен, тези общи площи дават на местните хора нужното пространство за разходки, срещи и спорт с приятели и познати.

„Самотата до голяма степен е функция на околната среда. Ако живеете в задънена улица в предградията и не харесвате съседите си, много е вероятно да няма с кого да поговорите", казва Бютнер.

Правителството на Сингапур също така осигурява безвъзмездна помощ за покупка на жилище, за да могат хората да живеят в близост до своите родители или деца. Това е едно от решенията, с които властите планират да се справят със застаряващото си население. 

"Общо 25% от населението до 2030 г. ще е на възраст над 65 години“, казва Чан Хен Чий от Министерството на външните работи на страната.

Сингапур дава безвъзмездно до 22 000 долара на местните, ако живеят в близост до техните родители или деца. Сумата намалява с 1/3, ако жилището се намира на по-голямо разстояние (4 км) и пада до 50%, ако купувачът няма семейство. 

„Ако децата се грижат за родителите си, това означава, че те ще се разболяват по-рядко“, обяснява програмата Чан.

Транспорт

Общо половината от населението на Сингапур, което по последни данни е 5.6 милиона, ползва обществен транспорт.

Добре развитата транспорта мрежа е причината само 471 хиляди домакинства в страната да притежават коли, както и фактът, че автомобилите в азиатската държава са около пет пъти по-скъпи от тези в САЩ и Европа.

„Хората пътуват с трамвай, автобуси, ходят пеша или карат колелета. Така те по-често минават сред някой от 350-те парка в страната", казва Дан Бютнер. Редовната физическа активност е една от причините те да живеят по-дълго и да са по-здрави.

Готвена храна

Много популярни в Сингапур са местата, от които може да се купи сравнително евтина и вкусна домашна храна. 

„В последните десетилетия храната в Сингапур не беше здравословна. Местните консумираха много бързи храни, както и такива с високо съдържание на олио и захар.  

Предприети бяха мерки, които дадоха на хората повече здравословни алтернативи“, разказва изследователят в документалната поредица по Netflix.

За да може местните хора да се хранят по-здравословно, правителството популяризира термина „здравословен избор“. Освен че могат да купят готвена храна на ниска цена, изградените центрове предлагат възможност и за разговори с други хора.

"По този начин може да срещнете стар познат или да се запознаете с нови хора“, казва Бютнер.