Със своето хладно време и готическа чувствителност, Европа - особено северните й части, е идеална за търсещите перфектната зимна празнична атмосфера по това време на годината.

От австрийската Виена до шведския Гьотеборг, CNN Travel представя европейските градове, в които можете да насладите на Коледа както никъде другаде по света.

Виена, Австрия

Unsplash

Красивата австрийска столица излъчва празнично очарование в края на годината. И докато елхата и емблематичният коледен базар, разположени пред грандиозния Rathaus - кметството на Виена, са важни спирки, пазарът в Spittelberg определено си заслужава посещението.

Разкошни занаятчийски предмети и ръчно изработени пуловери са само част от продуктите, които се предлагат на празничните щандове, разположени по улиците на квартал Biedermeier.

Посетителите могат да пийнат греяно вино (gluhwein) и да се разходят, докато се дивят на това как архитектурата изглежда специално създадена за празниците.

Халщат, Австрия

Pixabay

Разположен на брега на Hallstätter See и заобиколен от извисяващи се алпийски върхове, град Халщат и неговият зашеметяващ пейзаж са под закрилата на ЮНЕСКО.

Градските къщи от 16-и век, малките улички и гарантираният сняг по Коледа го правят най-добрата дестинация за празнично настроение. Коледният базар в Халщат, центриран около пазарния площад, е легендарен.

Представете си ярко осветено дърво, сцена на Рождество Христово, изработена от местни занаятчии, както и сергии, продаващи декорации, ръчно правени предмети и греяно вино – почти сте на път да разберете колко специално е това място.

Тромсьо, Норвегия

Статутът на Тромсьо на културен център отдавна е гарантиран - със зашеметяващата му арктическа катедрала, чест дом на концерти и събития. Но през празничния сезон, когато няма дневна светлина, градът, разположен високо над Арктическия кръг, става задължителен за посещение.

Улиците са обсипани със светлини, докато сергиите на коледния пазар са разпръснати навсякъде, включително до пивоварната Mack - най-северната в света.

Посетителите могат да пият бира или горещ шоколад от Rakettkiosken на централния площад, където има огнище, преди да се качат на кабинковия лифт над града, за да зърнат северното сияние.

Колмар, Франция

В цяла Европа има много прекрасни коледни базари. Но малко от тях  пленяват въображението или се наслаждават на приказна обстановка, като този на Колмар, във френския регион Елзас.

Не по-малко от шест тематични базара могат да бъдат намерени в центъра, свързани с осветени улици, където уютни дървени хижи са притиснати плътно една до друга. Резултатът е наистина забележителен.

Около 17 ч. в сряда и в събота детски хор поема към местния канал, известен като Petite Venise, или Малката Венеция, пеейки коледни песни и осигурявайки още повече празнично настроение.

Рудесхайм, Германия

Разположен в сърцето на долината на река Рейн, градът е топ дестинация през цялата година. Но след като Коледа наближи и нощта настъпи, Рудесхайм, на кратко пътуване с лодка или влак от Франкфурт, придобива специална атмосфера.

Тези, които пристигат с лодка, могат да използват безплатния транспорт до Коледния базар, пълен със сергии за подаръци и традиционни празнични ястия от цял свят. Средновековните сгради и алеи на града гарантират класическото празнично усещане.

Отпиването на кафе Rudesheimer, направено с бита сметана, настърган шоколад и бренди, е сигурен начин да се предпазите от студа.

Брюж, Белгия

Някога жизненоважен търговски метрополис, средновековният център на Брюж, защитен от ЮНЕСКО, е изпълнен със сгради, които приличат на джинджифилови къщички, след като празничните светлини бъдат включени.

Всяка година ежегодният фестивал Winter Glow превръща целия град в едно голямо празнично тържество. Има два коледни базара и плаваща ледена пързалка на Minnewater - езерото на любовта. Посетители могат да се насладят на вкусен белгийски горещ шоколад в комбинация с вафли.

Гьотеборг, Швеция

Гьотеборг е пълен с празнични изненади за тези, които не се боят от скандинавския студ. А основната е коледният базар Liseberg. Разположен в увеселителен парк, отбелязващ стогодишнина през 2023 г., посетителите могат да се насладят на разходки и да опитат деликатеси от цялата страна.

Трикилометровата алея на светлините, която се простира от Liseberg до пристанището, също си заслужава да бъде проучена. Посетете града на 13 декември и се включете в традиционните празненства в чест на Света Лусия.

Твърди се, че дългогодишната традиция е вдъхновена от празненствата за зимното слънцестоене.

Тбилиси, Грузия

За пристрастените към Коледа Грузия - и по-специално нейната столица Тбилиси, трябва да бъде празнична дестинация номер едно.В страната живеят предимно православни християни, а Коледа се пада на 7 януари, а не на 25 декември.

Докато празненствата продължават и през Новата година, основният празничен ден тук е 31 декември, когато местните си разменят подаръци, а градът е озарен от фойерверки.

Огромното новогодишно дърво пред старата сграда на парламента на авеню Rustaveli и близките коледни базари са сред останалите празнични акценти в Тбилиси.

Валкенбург, Нидерландия

Валкенбург, в южната част на Нидерландия, носи много от обичайния европейски коледен чар, прикличайки посетителите със светлини, украса, сергии и изобилие от греяно вино. Това, което го прави специален, обаче е фактът, че всички те могат да бъдат намерени под земята.

Коледните пещери на града са популярни по цял свят, а по-голямата е дом на един от най-големите коледни пазари на закрито в Европа.

От Кадифената пещера, която датира от около 11-и или 12-и век, е добит камъкът за изграждането на замъка на Валкенбург. Мястото е служило и като убежище по време на Втората световна война.

Рованиеми, Финландия

Разположен във финландска Лапландия, Рованиеми е наистина великолепна коледна дестинация. Северното сияние, традициите на местното население саами и невероятната сауна култура на Финландия са само няколко от причините да го посетите.

С края на годината обаче градът истински се наслаждава на факта, че е домът на Дядо Коледа. Въпреки че посетителите могат да го видят през цялата година, комбинацията от снега и доброто настроение с наближаването на Коледа прави нещата да изглеждат още по-магически.

Вроцлав, Полша

Pixabay

Вроцлав се смята за един от най-красивите градове в Полша, но на Коледа нещата отиват на съвсем друго ниво.

Градският коледен базар, разположен на Plac Solny и Market Square, е дом на над 250 сергии, както и превъзходен панаир, и мигащи светлинни инсталации. Архитектурата също улавя това коледно усещане с готическите си структури.

Ротенбург об дер Таубер, Германия

Поразителната архитектура на този типичен немски град в сърцето на Бавария е достатъчна, за да му придаде коледно усещане, независимо от времето, по което го посещавате. Но годишният Reiterlesmarkt наистина го отличава.

Reiterle, известен също като малкия конен ездач, е митична фигура, за която се казва, че посещава града през зимата в продължение на хиляди години. Пристигането му е част от коледната традиция тук, затова базарът е кръстен на него.

Резултатът е фантастично пространство, което се наслаждава на своята история и простите удоволствия, като обилна храна и топъл алкохол.