Средностатистическият англичанин е похарчил 550 паунда за подаръци през 2021 година. Експертите на консултантската компания Deloitte обаче изчисляват, че подаряването на нежелани и ненужни вещи всъщност са "унищожили" около 3 милиарда паунда, или над 10% от общата стойност на коледните подаръци на Острова. 

Въпреки че за мнозина Коледа е време за щедрост и веселие, някои икономисти са склонни да тълкуват традициите на празника като чисто прахосничество, пише The Economist. 

През 1993 г. Джоел Уолдфогел от Университета на Минесота идентифицира т. нар. "нетна загуба" от подаръците, като изчислява разликата между цената, на която са закупени и тази, на която ги оценяват техните получатели, оставяйки настрана сантименталната стойност. По думите му, парите, похарчени за близките и приятелите, носят около 85% от ползата, която биха донесли, ако човек ги харчи за себе си. И въпреки че даването на подаръци може да направи някои хора щастливи, като цяло е „неефективен начин за разпределяне на ресурси“, смята Уолдфогел.

Все пак, има начини за намаляване на коледните загуби. Един от тях е използването на подаръчни карти и ваучери, които предоставят на получателите известен избор. Но някои хора не ги харесват особено. Проучване на социологическата компания Ipsos установява, че 43% от американците, 40% от французите и само 29% от британците планират да подарят ваучери за Коледа през 2022 година. 

Улесненото връщане на нежелани подаръци също е от полза за клиентите, но според експертите в сферата на онлайн търговията, рекламациите са истинско главоболие за търговците на дребно. За да бъде върната една стока обратно на рафтовете се плащат средно между 5 и 10 долара, заради разходите за доставка, проверка и преопаковане. 

Другият проблем с коледното пазаруване на подаръци е фактът, че идва само веднъж годишно. Повечето търговци биха предпочели продажбите им да се разпространят равномерно през цялата година, вместо да бъдат натъпкани в последното тримесечие. Много от тях се оплакват, че нямат достатъчно персонал по време на ваканционния сезон.

Транспортните компании, операторите на складове и центровете за сортиране също трябва да се организират, за да отговорят на пиковото търсене, което пък води до неизползван капацитет в останалите периоди от годината. Данните на платформата за логистичен софтуер Metapack показват, че през декември обемът на доставените пратки е над два пъти по-висок спрямо нивото през септември.

С течение на времето изглежда, че потребителите разпределят разходите си малко по-равномерно през годината. През 1986 г., например, 25% от годишните разходи за облекло са се реализирали през ноември и декември. През 2019 г. делът на тези два месеца в това перо вече е 22%. Сезонността в разходите за търговия на дребно, включително ресторантите, също намалява. Сезонната заетост като дял от общата за периода октомври-декември намалява устойчиво от 1997 г. насам. Според икономистите, от 2000 г. растежът на американската икономика е свързан с по-малък сезонен скок в продажбите на дребно през декември.

И докато някои мечтаят за снежни Коледи, други може би копнеят за задължителна размяна на пари или дори за механизъм, който да разпределя празниците на случаен принцип равномерно през всички месеци от годината. Много от радостта, съпътстваща размяната на внимателно (макар и зле) подбрани подаръци, вероятно би била изгубена. Но създаването на нова порция непредвидени последици, които икономистите да анализират, може и да донесе известна доза щастие, коментира изданието.