В повечето кътчета на Европа - от Испания до Гърция, предлагат някаква форма на виза за дигитални номади след пандемията от COVID-19.

Ако обаче ви трябва нещо не толкова постоянно, Финландия търси предприемачи, инвеститори, корпоративни ръководители, организатори на събития и талантливи служители в технологичната сфера, които искат да се преместят в нейната столица Хелзинки за период от три месеца.

90-дневната Fin Program обещава подкрепа на кандидатите по време на процеса по преместването, в това число идентифициране на възможности за растеж за вашата компания, запознанство с лидери и политици в града и уреждане на жилищните въпроси.

Има обаче и една уловка – само 15 души ще могат да се възползват от тези условия. В предходни години програмата привлича по над 5 000 кандидати в рамките на месец, като по-голяма част от интереса е от САЩ и Канада. 

Защо един предприемач би искал да се премести във Финландия?

Програмата се управлява от Helsinki Partners - организация с нестопанска цел, привличаща международни служители и инвестиции в града, а организаторите не крият, че тяхната мисия е да накарат кандидатите “да се влюбят” в северната столица.

Ако идеята сутрин да се потопите в ледена вода, на обяд да посетите сауната, а след работа да покарате ски, не ви привлича, от Helsinki Partners искат да знаете, че страната е и популярно място за стартъп компании.

Финландските стартъп компании са набрали над 1.3 млрд. евро рисков капитал през миналата година. Те са получили най-много рискови капитали в Европа през 2020 г., сочат данни на Invest Europe.

“Хелзинки е дом на някои от най-иновативните бизнеси в света. Това, което прави Хелзинки толкова уникална, е, че предоставя свободата за проби и грешки.

Важното е, че никой не се страхува от провала. Успехите идват от научаването на това какво действа и какво не,” казва Кларис Берггард, главен изпълнителен директор на Helsinki Partners.

“Най-щастливата страна в света” е дом на около 2 267 стартъп и скейлъп компании, както и на лъскави нови центрове за данни на Nokia, Angry Birds и Google.

Новопристигащите, най-вече от САЩ, са привлечени не само от предприемаческата култура, но и от универсалното здравеопазване, щедрия отпуск по бащинство и по майчинство, баланса между работата и личния живот и ниските нива на престъпност.

Според Visit Finland, 11 от 12 изгубени портфейла стигат обратно до собствениците си.

Общо 20% от участвалите в програмата през последните две години все още живеят в града. Програмата осигурява подкрепа на желаещите да останат и след първите 90 дни, като кандидатстват за разрешително за пребиваване.

Желаещите да кандидатстват по програмата могат да го направят в периода 24 януари - 24 февруари 2023 г.