Изграждане на 41-километрова мрежа от велоалеи във Варна предлагат общинските съветници от „Възраждане“.

Планът цели облекчаване на автомобилния трафик и подпомагане на велосипедистите, заяви Дилян Григоров, председател на комисията „Обществен ред, сигурност и безопасност на движението” към местния парламент.

Около 65% е липсващата веломрежа в града. В същото време 70% от придвижванията с автомобил са единични и на кратки разстояния, отбеляза председателят на велоклуб „Спартак” Евгений Балев.

Той е член на Общинската комисия за безопасност на движението и е участвал в разработването на проекта, припомня darik.bg.

Едно от основните трасета в планираната нова веломрежа ще свързва „Владиславово“ през Западна промишлена зона и ул.”Девня” до ЖП гарата. Предвижда се нова велоалея да минава по периферията на Морската градина и да стига до „Почивка“.

В концепцията е заложено трасе за колоездачи да свързва няколко варненски учебни заведения. Алея за велосипедисти се предвижда и от кв. „Аспарухово” до центъра.

Реализирането на идеята би се случило след ремонта на моста, чрез разширяване на тротоарите и преместване на електрическите стълбове от тясната част за пешеходци.

Закритите велопаркинги в града, които стоят неизползваеми, могат да бъдат преместени в дворовете на учебните заведения, до които ще има велотрасета, смята Евгений Балев.

Според него, част от настоящите велоалеи трябва да бъдат препроектирани, тъй като не са удобни. Трябва и да бъдат заличени зоните със смесено преминаване, където пешеходците са в неблагоприятна позиция спрямо колоездачите.

Предварителните изчисления сочат, че за проектирането и изграждането на мащабната нова веломрежа ще бъдат необходими около 8 милиона лева.

Средствата за проектирането могат да бъдат заложени в бюджета на Варна за 2024 г., а реалното изграждане може да се осъществи през 2025 г., смятат от „Възраждане”. Предложението им вече е внесено в деловодството на Общинския съвет.