Празнична магия, подхранвана от носталгия - това стои зад „удивителната“ продажба на коледно дърво, „купено за жълти стотинки“ преди повече от век и продадено на търг за $4328.

Прогнозната цена за 78-сантиметровото дърво с 25 клона и доста постна украса е между $76 и $102. То е предложено на търг в аукционна къща Hansons Auctioneers в югоизточния английски окръг Оксфордшър.

Разразилото се глобално наддаване обаче извежда крайния резултат далеч над първоначалните прогнози, според CNN.

 „Магията на Коледа продължава да живее! Най-скромното коледно дърво в света има нов дом и ние се радваме както за купувача, така и за продавача“, посочва собственикът на Hansons Auctioneers Чарлз Хансън.

Коледната елха пристига в дома на Дороти Грант в Лестършър в Източен Мидландс през 1920 г., когато тя е на 8 години и е „безумно развълнувана“, посочват от аукционната къща. Тя я украсява с памучна вата, за да имитира сняг.

Дороти цени дървото до смъртта си на 101-годишна възраст през 2014 г., след което нейната 84-годишна дъщеря Шърли Хол го наследява.

„Първоначално купено за стотинки, то се продаде за хиляди и това е удивително. Мисля, че се дължи на носталгията. Историята на Дороти намери отзвук сред хората“, казва Хансън.

„Колкото и просто да е, Дороти обичаше това дърво. То става основна част от семейните тържества в продължение на десетилетия. Фактът, че то й носи такава радост е смиряващ сам по себе си. Това ни напомня, че екстравагантността и излишъкът не са необходими, за да уловим духа на Коледа“, добавя той.

Хенсън предполага, че дървото може да е произведено за скъп лондонски универсален магазин.

Въпреки че прилича на първите масово произведени изкуствени елхи, продавани от популярния универсален магазин Woolworths, то се различава от тях заради декорацията с червена боя върху дървената му основа.

„Продавачът реши да се раздели с него, за да почете паметта на майка си и да гарантира, че ще оцелее като скромно напомняне за живота през 20-те години на миналия век – десетилетие от бум до крах“, добавя експертът.

Подобно коледно дърво, купено в Шотландия за еквивалента на 8 цента през 1937 г., е продадено за $190 в Hansons Auctioneers през 2019 г. Друго от английския град Дарби намира купувач срещу $533 през 2017 г.