Отива си най-лошата година за индустрията на сливанията и поглъщанията (M&A) от десетилетие насам, след като надеждите за някакво по-значимо възстановяване бяха попарени от неохотни кредитори и геополитически конфликти.

Стойността на M&A сделките и свързаните с тях трансакции пада с близо една четвърт в световен мащаб тази година до 2.7 трлн. долара, сочат данни на Bloomberg.

Това е най-ниската стойност от 2013 г., като тогава беше и последният път, в който общата стойност на сделките не успя да премине границата от 3 трлн. долара за една календарна година.

Спадът ще доведе до по-малки бонуси за инвестиционните банкери и до още съкращения, ако нещата не се подобрят през 2024 г.

На фона на все още високите лихви и продължващото геополитическо напрежение, предизвикателствата за сключването на сделки остават, смята Джей Хофман, ръководител M&A за Северна Америка в JPMorgan Chase & Co.

Той оприличава настоящите условия на онези по време на спукването на дотком балона през 2001 г.

“Тази година беше много по-трудно, а хората търсеха причини да не сключват сделки. Не очаквам това да се промени много в момента,” казва Хофман. “Хората не са склонни да гледат отвъд трудните въпроси, за да финализират сделки.”

Липсата на активност от страна на компаниите за дялово инвестиране отново беше една от основните спирачки за сключването на сделки през 2023 г.

Компаниите за дялови инвестиции са похарчили с 36% по-малко средства за придобивания тази година, в сравнение с 2022 г. - на фона на затрудненията с осигуряването на дългово финансиране за големи сделки и на несъгласията относно цената с продавачите, дори и след като са предложили сериозна надценка.

През годината бяха обявени някои сериозни сделки - в това число придобиването на Telecom Italia от KKR & Co срещу над 20 млрд. долара и придобиването на мажоритарен дял от от страна на GTCR в Wolrdplay срещу 11.7 млрд. долара.

Много други сделки обаче забуксуваха или не се осъществиха поради колебливи продавачи.

“Активността в сферата на дяловите инвестиции ще се ускори значително, когато имаме по-голямо съответствие между купувачи и продавачи по отношение на оценките.

Това започава да се случва, но смятаме, че ще отнеме още около шест месеца,” казва Маджид Исхам, ръководител за Великобритания на Rothschild & Co.

Погрешно насочен оптимизъм

Имаше оптимизъм за раздвижване в M&A сектора в последното тримесечие на годината, вследствие на индикациите, че пазарите вече отчитат края на повишението на лихвите, а банките с по-голяма охота подкрепяха големи сделки.

Имаше също така редица сериозни сделки в сферите на природните ресурси и здравеопазването, в това число и двете най-големи трансакции за годината - придобиването за близо 60 млрд. долара на Pioneer Natural Resources от страна на ExxonMobil и това на Hess от страна на Chevron за 53 млрд. долара.

Новата несигурност вследствие на войната между Израел и Хамас обаче намали част от ентусиазма относно сделките.

По време на пандемията от COVID-19 бордовете на директорите и компаниите за дялови инвестиции извадиха чековите си книжки и изпратиха стойностите на M&A сделките на рекордно високи нива, което отчасти се държеше на схващането, че сключването на сделки по време на икономически спад често дава най-добри резултати.

Този път обаче няма толкова доказателства, че купувачите се притесняват, че ще изпуснат изгодни сделки, казва Джон Колинс, ръководител M&A в Morgan Stanley. “Много купувачи смятат, че разполагат с още време и са готови да изчакат нещата да се стабилизират още повече.”

Колко дълго ще трябва да чакат за тази стабилност зависи в немалка част от решенията на централните банкери и от изборите, които ще се проведат през 2024 г.

По отношение на лихвените проценти, трейдърите залагат, че най-голямото затягане на паричната политика от едно поколение насам е приключило и че от средата на следващата година ще започне облекчаването ѝ – нещо, което ще даде на купувачите увереност да започнат да сключват сделки, казва Мелиса Сойер, ръководител на M&A подразделението на глобалната правна кантора Sullivan & Cromwell.

“Хората прогнозират, че централните банки няма да вдигат лихвите отново и изглежда, че сме стигнали пика на увеличенията,” казва Сойер. “Тъй като имат усещането, че лихвите са се стабилизирали, хората ще бъдат готови да запалят отново M&A двигателите и да се захванат за работа.”

Година на избори

На геополитическия фронт, 2024 г. предлага нов източник на потенциални сътресения от смяната на множество политически лидери по света.

Започвайки с Тайван през януари и продължавайки до президентските избори с голям залог в САЩ през ноември, тази година ще бъдат проведени 40 национални избори.

“Не съм сигурен, че ще има начална точка на потегляне на пазара нагоре, просто защото ще има много геополитически и местни политически дискусии през изборната година,” казва Хофман от JPMorgan. “Мисля обаче, че може да се върнем към темпа на активност от 2018 или 2019 г.”

Стойността на сделките в световен мащаб беше малко под 4 млрд. долара във всяка от двете години, сочат данни на Bloomberg.

Лари Графстийн, заместник-председател на инвестиционната банка RBC Capital Markets, също е оптимистично настроен. “Ние смятаме, че 2024 г. би трябвало да е малко по-добра от 2023 г.,” казва той. “Годините, в които има президентски избори, обикновено са доста добри за пазара.”