Финтех компанията Zepz, която притежава дружествата за парични трансфери WorldRemit и Sendwave, е на лов за сливания и поглъщания, след като освободи 26% от служителите си през миналия месец.

С пазарна оценка от 5 млрд. долара, Zepz е една от най-големите финтех компании в Европа, като има подкрепата на водещи инвеститори, като Accel, TCV и Leapfrog.

Тя предоставя възможност на потребителите да изпращат пари от смартфон или компютър на хора в чужбина, които могат да ги получават в банковата си сметка, в мобилен портфейл или под формата на презареждане на мобилен телефон.

Услугата е конкурент на големите банки и на установените компании за преводи на средства, като Western Union, като предлага по-ниски такси и възможността за светкавичен превод на средства.

Друг нейни конкурент е Wise, която също твърди, че предлага по-евтини международни преводи от банките.

Zepz иска да разшири портфейла си от бизнеси в опит да притежава по-голяма част от глобалния пазар за дигитални разплащания, казва пред CNBC Марк Ленард, главен изпълнителен директор на компанията.

Ленард не уточнява кои компании възнамерява да придобие Zepz, но казва, че резкият спад в оценките на непубличните финтех компании е направил периода привлекателен за проучването на сделки по сливания и поглъщания.

Дигитални портфейли 

Общата стойност на трансграничните плащания се очаква да нарасне от 150 трлн. долара през 2017 г. до 250 трлн. долара до 2027 г., според Централната банка на Англия.

Това е една силно конкурентна индустрия, в която различни компании развиват дейност и вземат дял от всяка трансакция на потребителите.

В краткосрочен план от Zepz се фокусират по-конкретно върху дигиталните портфейли, казва Ленард, като компанията планира да пусне първия си дигитален портфейл “скоро.”

“Искаме да бъдем основен финансов хъб за един много конкретен сегмент от пазара,” казва той, като фокусът е насочен по-конкретно към мигрантските общности, които изпращат средства у дома.

Намеренията на Zepz за сключване на M&A сделки са изненадващи в много отношения, тъй като идват след едно значително ограничаване на разходите в 13-годишната компания. През май Zepz освободи 420 служители, което се равнява на около 26% от наетите от нея в световен мащаб.

От компанията обявиха, че съкращенията имат за цел да консолидират дейността ѝ, след като придобиването на щатската Sendwave е довела до дублирането на определени длъжности.

Въпреки това, тогава от Zepz обявиха, че не спират да наемат нови служители и търсят активно персонал за 200 позиции. Това е вторият случай за по-малко от година, в който Zepz съкращава служители. През юни 2022 г. тя закри около 5% от работните места, според Sky News.

Ленард казва, че се надява предстоящият дигитален портфейл на компанията да убеди клиентите да разчитат повече на Zepz, отколкото на конкурентни дигитални банки и други финансови приложения, които предлагат много по-широк набор от услуги.

PayPal, например, предлага на потребителите мобилни портфейли, покупко-продажбата на криптовалути и заеми за услугата „купи сега, плати по-късно“, както и други услуги.

Подобно на други финтех компании Zepz е в режим на ограничаване на разходите на фона на огромния натиск върху индустрията вследствие на намаляване на пазарните оценки, породено от редица макроикономически причини, като по-висока инфлация и лихвени проценти.

Въпреки това, от Zepz твърдят, че компанията е по-малко податлива на този икономически натиск, в сравнение с други в сферата.

Общите клиентски трансакции, обработени от Zepz, нарастват с 25% от началото на годината към април 2023 г., докато ръстът на потребителите се ускорява средно до 30%, като в някои райони достига 80%.

Компанията, която стигна до месечна печалба през първото полугодие на 2022 г., иска да излезе на печалба за цялата 2023 г.