През идващата 2024 г. ще работим 251 дни спрямо 248 през отиващата си 2023 г. Причината – годината е високосна, освен това Великден се пада в началото на май и ни „изяжда“ почивния Гергьовден.

Най-много ще почиваме през май

През май през следващата година ни очакват най-много почивни дни. Първи май е неработен заради Деня на труда. Трети май пък е почивен, тъй като се пада Разпети петък. Шести май, освен Гергьовден, през 2024 г. ще бъде част и от Великденските празници. Ще почиваме и на 24 май – петък.

Ето и всички официални празници и почивни дни през 2024 г.:

1 януари (понеделник) - Нова година;

3 март (неделя) - Ден на Освобождението на България (почива се и в понеделник, на 4 март);

1 май (сряда) - Ден на труда;

3 май (петък) - Разпети петък;

5 май (неделя) - Великден;

6 май (понеделник) - Великден и Гергьовден;

24 май (петък) - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост;

6 септември (петък) - Съединението на България;

22 септември (неделя) - Ден на независимостта на България (почива се и в понеделник, 23 септември);

24, 25, 26 декември (вторник, сряда и четвъртък) - Коледа.

Кога ще почиват учениците?

Новата работна година може и да стартира за трудещите се на 2 януари (вторник), но за учениците тя ще започне на следващия ден – 3 януари (сряда).

Междусрочната ваканция е от 3 февруари (събота) до 5 февруари (понеделник), а пролетната – от 30 март (събота) до 7 април (неделя) за учениците от I до XI клас и от 5 април (петък) до 7 април (неделя) за XII клас.

Децата ще почиват още по Великден, както и на 17 май и 20 май заради провеждането на матури за зрелостните. Неучебни дни са 10 юни, 12 юни, 19 юни и 21 юни, когато ще бъде националното външно оценяване.