Цените на петрола са на път да приключат 2023 г. с понижение от около 10%, което ще бъде първият годишен спад от две години, след като геополитически проблеми, ограничения на производството и глобалните мери за понижаване на инфлацията предизвикаха сериозни колебания в цените на суровината.

Фючърсите на петрола от сорта брент поскъпват с 18 цента, или 0.2%, до 77.33 долара за барел днес - в последната сесия за 2023 г., докато тези на щатския лек суров петрол (WTI) се търгуват с повишение от 11 цента в цената до 71.88 долара за барел.

При тези цени и двата бенчмарка са на път да приключат 2023 г. на най-ниските си нива в края на годината от 2020 г., когато пандемията понижи търсенето и доведе до спад в цените.

Петролът също така е на път да поевтинее в трети пореден месец, тъй като опасенията относно търсенето надделяват над рисковете около предлагането заради конфликта в Близкия изток и след като ограниченията в производството се оказаха недостатъчни, за да подкрепят цените, като брентът и WTI поевтиняват с около 20% от върховите си нива за годината.

Цените скочиха до най-високите си нива за годината през септември, след като ОПЕК и нейните съюзници се договориха за ограничаване на добива, което предизвика опасения, че търсенето е по-високо от предлагането.

Днес цените на петрола се стабилизираха, след като вчера паднаха с близо 3%, след като все повече транспортни компании се подготвяха да преминават транзитно през Червено море.

Големи транспортни компании спряха да използват маршрутите през Червено море, след като йеменските бунтовници хуси започна да атакува кораби.

Мерките от страна на правителства и централни банки по света, насочени към понижаване на инфлацията, също ограничаваха цените на петрола и бързо компенсираха всякакви скокове в цената.

Въпреки това, прогнозираните намаления на лихвените проценти в основните потребителски региони през 2024 г. и по-слабият долар се очаква да стимулират търсенето на петрол, твърдят инвеститори и анализатори.