Някъде в района на малкото градче Ескаланте в американския щат Юта има една странна граница, която е толкова непозната, че остава едно от най-мистериозните кътчета на Земята.

Проломът се спуска 30 метра от планинска местност до дъното на пустиня, свивайки се от широчина 30 метра до едва 30 см, извивайки се и усуквайки се, преди да влезе в лабиринт от неизследвани каньони, където скалите са в оранжевия цвят на залеза.

"Никой не се интересувал от това място в продължение на много време," казва Рик Грийн, съсобственик на Excursions of Escalante, който изследва района.

"Това е мястото, където е именувана последната планинска верига в Америка, наречена Хенри, както и домът на последно именуваните реки. Това е последното място в Америка, което е изследвано през 70-те години на 18-и век. Всичко го подминавали, защото било много опасно."

Днес намиращият се в южната част на Юта национален паметник Grand Staircase-Escalante е сред най-коварните и недостъпни места в страната.

Той представлява акордеон от плата, хребети и скали, които никога не са покорявани или проучвани напълно от човека. Мястото е по-голямо от някои щати, като Делауеър и Роуд Айланд.

А за картографите - това е последното картографирано място в континенталната част на САЩ.

В днешно време Грийн смята, че има стотици каньони, които никога не са виждани от човешко око, още по-малко изследвани. Въпреки това, той си изкарва прехраната с изучаването на около 30 от най-достъпните, за да разбере по-добре тази дива южна част на Юта.

Погледнат от Космоса, националният паметник представлява едно колосално гигантско стълбище, което води от платото Колорадо до Големия каньон. Отблизо то е древен лабиринт от назъбени стени и надвиснали хълмове.

Паметникът покрива 1.87 млн. акра американска публична земя и се простира в пет био зони – от нискоразположената пустиня до иглолистна гора, като обхваща историческите територии на народите Anasazi и Fremont.

Районът е обявен за национален паметник от Бил Клинтън през 1996 г., но е източник и на политическо безпокойство. Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп намали площта му наполовина, но президентът Джо Байдън промени границите през 2021 г. и възстанови заповедта за съхранението му.

В исторически разкази от края на 80-те години на 19-и век се обяснява как пионери за първи път проправят маршрут от Ескаланте до това, което днес е Фортимайл Спринг, в опит да прокарат пряк път до река Сан Хуан, но са спрени от изключително неравния терен.

За управителя на Националния паметник Grand Staircase-Escalante Аде Нелсън, земята остава енигма и географски пъзел, който вероятно никога няма да бъде напълно решен.

"Поради неравния и пресечен терен, има места от паметника, които са напълно недостъпни и вероятно никога няма да бъдат картографирани напълно," обяснява тя.

В днешно време тези каньони са граница в съвсем различен смисъл на думата. Учени го наричат "Паметникът на науката", защото районът се е превърнал в огромна лаборатория на открито.

Учените използват всяка част от нея, за да разберат по-добре нашата околна среда, история и миналото на планетата. Върховете на вътрешните планински хребети, които се намират далеч от всеки океан, са осеяни с черупки от стриди и миди от периода креда.

Дълбоко в земята лежат вкопани крокодили и пръстови отпечатъци от Тиранозавър Рекс. Мястото е пълно с кости и реликви, подобно на природонаучен музей.

Този уникален фон е причина за стотици изследвания през 27-те години от обявяването на мястото за национален паметник – от проучвания на това каква информация предоставя геологията на паметника за хидрологията на Марс до изкопаването на едни от най-старите вкаменелости на торбести животни и откриването на неизвестни преди това видове динозаври.

В това число влиза и най-старият мозазавър в Северна Америка, който е на 94 милиона години, носи името Sarabosaurus dahli и беше открит през юни 2023 г.

В днешно време туризмът помага за промяна на перспективите, а пейзажът бавно се отваря. По-голяма част от паметника е достъпна единствено пеш, а няколко пътеки могат да бъдат открити със специална интерактивна карта, дело на организацията Grand Canyon Trust, пише BBC.