Суверенният Малтийски военен орден – известен още като Малтийските рицари, не е просто религиозен католически орден с почти 1000-годишна история.

Нито пък е просто организация за хуманитарна помощ с многомилионен бюджет за операции, включващи бежански лагери и програми за помощ при бедствия в около 120 страни по света.

Освен това е суверенна нация със статут на наблюдател в ООН и собствена конституция, но без никаква земя. Издава регистрационни номера на автомобили – без да има пътища, по които да се движат, като притежава и собствени печати, валута и паспорти.

Орденът възниква в Йерусалим около 1099 г. и получава Малтийския архипелаг през 1530 г. като подарък от краля на Испания. Наполеон Бонапарт принуждава рицарите да напуснат Малта при френската инвазия от 1798 г., като в наши дни седалището на Ордена е в Рим.

Даниел де Петри Тестаферата - базираният в Малта президент на Ордена, казва пред CNN, че само около 100 от 13 500 рицари, дами и капелани, днес разпръснати по света, живеят на Малтийския архипелаг.

Първите паспорти са издадени от Малтийския орден през 1300 г., когато неговите дипломати пътуват до други държави с документи, удостоверяващи ролята им на посланици.

След Втората световна война дипломатическият паспорт придобива характеристиките на обикновените лични документи. Днес има само около 500 от тях – което ги превръща в най-редкия паспорт в света, посочва CNN.

Изключителен документ

Пурпурният паспорт на Ордена е запазен за членове на Суверенния съвет, ръководители на дипломатически мисии и техните семейства. Той е украсен със златни букви, изписващи името на организацията на френски език - Ordre Souverain Militaire de Malte, и герб.

„Орденът издава паспорти на членовете на неговото правителство за срока на техния мандат“, казва де Петри Тестаферата. Паспортите на Великите магистри са валидни най-дълго, тъй като те се избират за срок от 10 години, могат да служат два мандата и трябва да се пенсионират до 85-годишна възраст.

Останалите документи са валидни четири години и се използват само за дипломатически мисии. Те съдържат 44 страници, украсени с воден знак с малтийския кръст.

Според де Петри Тестаферата, две трети от държавите-членки на Шенген признават дипломатическия паспорт и Орденът работи в тясно сътрудничество с много страни без официални дипломатически отношения, като Франция, Обединеното кралство и Съединените щати.

„Осигуряваме бързи медицински и хуманитарни доставки на жертви на конфликти или природни бедствия. Ние управляваме болници, медицински центрове, домове за възрастни хора и хора с увреждания, обществени кухни и пунктове за първа помощ“, обяснява той.

Малта - земята на рицарите

По следите на рицарите в Малта

Въпреки че е малко вероятно да попаднете на рицари, ако посетите Малта, има много места из Малтийския архипелаг, на които да научите повече за битките и съдбата на легендарния Орден.

Едно от първите неща, които ще забележите, когато пристигнете на главния остров, е масивният Форт Сейнт Анджело с цвят на мед, стърчащ от лазурните води на Гранд Харбър.

Внушителният средновековен бастион някога е бил централата на Ордена и е единствената останала структура на острова, която все още частично принадлежи на рицарите.

Де Петри Тестаферата казва за CNN, че за параклиса, посветен на Света Анна в горната част на крепостта, все още се грижи Орденът. Можете да обиколите тази част от укреплението, за да видите къде Великият магистър дьо Валет се моли ежедневно за избавление от османските нашественици по време на Голямата обсада от 1565 г.

Зад древните крепостни стени на Мдина - средновековната столица на Малта и обект на световното наследство на ЮНЕСКО, можете да научите повече за Ордена в 3D аудиовизуалното шоу „Рицарите на Малта“.

Намира се в Casa Magazzini, където някога рицарите са съхранявали амуниции, и разказва историята им в Малта, включително когато са получили архипелага през 1530 г. от краля на Испания.

В столицата Валета можете да продължите своята рицарска разходка в Националната библиотека на Малта, където се съхранява Pie Postulatio Voluntatis - пергаментът, използван от папа Пасхал II през 1113 г., за да предостави на Ордена суверенитет.

„Колекцията на библиотеката се състои от оригинални документи и ръкописи на Ордена“, казва Дейн Мънро, екскурзовод и историк, специализиран в историята на рицарите.

След библиотеката можете да се насочите към двореца на Великия магистър, някога домакин на рицарите. Тронната зала е използвана от Върховния съвет и все още е украсена с древни фрески, изобразяващи Голямата обсада. Не пропускайте портретите на великите магистри в Залата на посланиците.

Караваджо като рицар

Известният италиански художник Микеланджело Мериси да Караваджо пристига в Малта през 1607 г., след като убива мъж в дуел и бяга от Рим. Орденът го прави рицар и той става придворен художник.

Малко след като Караваджо демонстрира, че е повече кавгаджия, отколкото джентълмен, рицарите го гонят от Ордена.

Докато посещавате съкатедралата „Свети Йоан“, само на няколко пресечки от Двореца на Великия магистър, се насладете на „Обезглавяването на Свети Йоан“ - най-голямата и единствената известна подписана творба на Караваджо.

На няколко пресечки се намира Casa Rocca Piccola на семейство де Пиро, тясно свързани с Ордена, според Мънро. Можете да направите обиколка на грандиозния дом, където живее Маркиз Николас де Пиро - канцлерът на Малтийската асоциация на ордена.

Домът му е капсула на времето, носеща барокова елегантност от 16-и век.

Можете също така да отседнете в замък, принадлежал на рицарите. Rosselli AX Privilege е бутиков хотел, който се помещава в дома на малтийския рицар Дон Пиетро Росели от 17-и век и е разположен в центъра на Валета, което го прави перфектната база за обиколки на Малта.

Ако имате късмет и срещнете някой от малкото останали рицари на архипелага, ще ги идентифицирате по традиционните им одежди, носени по време на религиозни церемонии.

Черната туника с бели маншети е украсена с малтийски кръст. Допълнителната украса около врата показва рицарския ранг в Малтийския орден.