Европа трябва да се подготви за възможни заплахи за икономиката си, включително нови американски мита върху нейния износ, ако Доналд Тръмп се върне в Белия дом. Това коментира президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард в интервю за CNN. 

"Припомняйки си годините, когато г-н Тръмп беше президент на Съединените щати, може да се очакват заплахи и може да има проблеми, за които европейците трябва да бъдат подготвен. Трябва да се подготвим за потенциален ръст на тарифите и за други неочаквани тежки решения", заяви тя. 

Икономиката на Европейския съюз - с размер от 16 трилиона долара, е силно зависима от търговията със Съединените щати. Трансатлантическите отношения бяха обтегнати по време на първия мандат на Тръмп заради търговския спор между Вашингтон и Брюксел.

В този спор Съединените щати наложиха мита върху вноса на стомана и алуминий от ЕС, на които Общността отговори с мита върху американски стоки на стойност 3 милиарда долара, включително уиски, мотоциклети и облекла. 

След ранния успех на Тръмп в настоящите първични избори на републиканците, европейските служители са изправени пред перспективата той да се върне в Овалния кабинет по това време следващата година.

Това би имало последици върху много неща - от търговската политика на САЩ до финансовата подкрепа на Вашингтон за Украйна във войната срещу Русия.

Съединените щати са най-големият източник на преки чуждестранни инвестиции в ЕС. Търговията със стоки и услуги между САЩ и Евросъюза възлиза на 1.3 трилиона долара през 2022 г. Това са най-големите двустранни търговски и инвестиционни отношения в света.

От гледна точка на Лагард, най-добрият начин Европа да се подготви за евентуален втори мандат на Тръмп би бил да подсили единния си пазар, който гарантира свободното движение на стоки, услуги, хора и капитали в 27-те държави.

Това би означавало интегриране на финансовите пазари на ЕС, за да могат по-малките компании да набират финансиране и да се насърчат иновациите. Лагард призова още професионалните квалификации да бъдат еднакво признати в страните-членки на блока.

"Ползата от това да бъдем по-единен пазар е огромна и мисля, че просто трябва да се движим в тази посока. Между другото, така се движи Европа, когато е под заплаха“, добави тя.

Лагард подкрепи коментарите, които направи по-рано този месец в интервю за френския телевизионен канал France 2, че потенциалното преизбиране на Тръмп е "явна заплаха" за Европа, съдейки по политиките, прилагани по време на първия му мандат на поста.

"Просто трябва да погледнете митническите тарифи, ангажимените към НАТО и към борбата срещу изменението на климата. Поне в тези три области американските интереси не бяха съгласувани с европейските", каза още президентът на ЕЦБ.