Главният изпълнителен директор на Disney Боб Айгър обяви редица ходове, които се надява да донесат "значителен растеж" на гиганта в развлекателната индустрия.

Плановете включват стрийминг на ексклузивна версия на филма за турнето на Тейлър Суифт „Eras Tour” по Disney+.

Компанията също така ще инвестира 1.5 млрд. долара в Epic Games, създателя на популярната видеоигра Fortnite.

Сделката означава, че геймърите ще могат да си общуват, използвайки герои от Disney, Pixar, Marvel, Star Wars и Avatar.

"Това отбелязва най-голямото навлизане на Disney в света на игрите и предлага значителни възможности за растеж и експанзия", заяви Айгър.

Изявлението бе направено ден след като компанията обяви пускане на нова стрийминг платформа със спортно съдържание заедно с конкурентните Fox и Warner Bros. Discovery.

Заедно трите щатски медийни гиганта притежават правата върху редица спорни състезания, в това число Световното първенство по футбол, Формула 1, NFL, NBA и MLB.

В отчета за финансовите си резултати от компанията обявиха, че стрийминг услугата Disney+ е изгубила 1.3 милиона абоната след увеличение на цените през октомври.

От Disney също така все още очакват стрийминг бизнесът ѝ да излезе на печалба до септември тази година.

За трите месеца между октомври и декември Disney отчита 23.5 млрд. долара приходи, като резултатът остава почти без промяна в сравнение с преди година.

Айгър също така обяви планове за обратно изкупуване на акции на стойност 3 млрд. долара.

Напоследък компанията е подложена на натиск от инвеститора активист Нелсъл Пелц.

Щатският милиардер призовава за промени в Disney с цел повишаване на печалбите от стрийминг дейността и подобряване на представянето на филмите на компанията в боксофиса.

Акциите на Disney поскъпнаха с над 6% в следборсовата търговия в Ню Йорк вчера.

Айгър оглавяваше Disney в продължение на 15 години преди да се оттегли в края на 2021 г., но направи изненадващо завръщане в компанията по-малко от година след като бе напуснал поста.

Той бе върнат, след като цената на акциите на компанията падна, а Disney+ продължаваше да работи на загуба.

Отделно, срещу Disney бе заведено съдебно дело от актрисата Джина Карано, която бе уволнена през 2021 г. заради пост в социалните медии, в който тя сравняваше това да си републиканец с това да си евреин по време на Холокоста.

Съдебното дело е финансирано от Илон Мъск, който в своята платформа X, известна преди това като Twitter, отправи призив и други да се присъединят към каузата на Карано.