Европеският съюз се опитва да изглади противоречията и да постигне диалог по климатичните теми, включително със земеделските производители, преди да постави следващата си цел за намаляване на въглеродните емисии. 

Във вторник Европейската комисия препоръча на ЕС да си постави цел за намаляване на нетните емисии на парникови газове с 90% до 2040 г., за да ограничи изменението на климата. Селското стопанство допринася за над 10% от общите емисии на парникови газове в Общността. 

"Това, което умишлено не направихме, е да поставим конкретни изисквания за един или друг сектор“, коментира пред Ройтерс еврокомисарят по въпросите на климата Вопке Хукстра.

Предложението му е да се започне разговор за изграждане на доверие и подкрепа, преди да бъде взето окончателно решение относно целите за борба с изменението на климата, каза още той

"Искаме да имаме диалог с малките и средните предприятия, с промишлеността, със земеделските производители, но и с всички, които са част от екосистемата на земеделието“, заяви Хукстра. 

Изпълнителният орган на ЕС отказа да даде точни числа за това какъв ще трябва да е приносът на селското стопанство за постигане на целите за климата, след като седмици наред фермерите в много европейски държави организират масови протести. 

Междувременно, няколко месеца преди изборите за Европейския парламент през юни крайната десница, която се състезава с други партии за гласове от фермерите, печели стабилни позиции. 

Според анализите на ЕС, емисиите на селското стопанство, различни от CO2, трябва да намалеят с 30% до 2040 г., за да се постигне общата цел за свиване на парниковите емисии от 90%. Конкретните числа обаче не бяха включени в официалното становище, публикувано по-рано тази седмица.   

В отговор на протестите на фермерите ЕС оттегли и закона за намаляване на употребата на пестициди, забави екологичните цели за забрана на т. нар. угари (земеделските площи, които се палят след прибирането на реколтата) и започна диалог с представители на земеделския сектор.

Селскостопанското лоби COPA-COGECA, което отправи яростна критика към предишните зелени мерки на ЕС, приветства целите за климата на ЕС за 2040, публикувани във вторник.

"Диалогът със земеделските производители най-накрая беше избран", се казва в изявление на групата.

За разлика от земеделците обаче, климатичните активисти критикуват липсата на конкретна цел за емисиите специално за селското стопанство като недалновидна. Те твърдят, че забавянето на действията ще изложи фермерите на по-разрушителни засушавания и наводнения, подхранвани от глобалното затопляне.