Google преименува своя чатбот Bard като му даде името на новия изкуствен интелект (AI), който стои зад него – Gemini. От компанията също така обявиха, че потребителите ще могат да плащат за по-добри възможности за разсъждение на фона на конкуренцията ѝ с Microsoft за абонаменти.

Клиентите в САЩ ще могат да се абонират срещу 19.99 долара на месец за достъп до Gemini Advanced, който включва по-мощният модел Ultra 1.0 AI.

Абонатите ще получават 2 терабайта за съхранение в облака, което обикновено струва 9.99 долара месечно, а скоро ще получат достъп и до Gemini в Gmail и пакета за продуктивност на Google.

Този пакет, известен като the Google One AI Premium, представлява един от най-големите отговори за момента на Microsoft и нейния партньор OpenAI. Това също така е свидетелство за засилващата се конкуренция за потребители, които вече разполагат с няколко опции за платен абонамент за AI.

Създаденият от OpenAI ChatGPT Plus преди година стана пионер на пазара за закупуването на ранен достъп до AI модели и други функционалности, а Microsoft наскоро обяви конкурентен абонамент за AI в програми като Word и Excel. И двата абонамента струват по 20 долара на месец в САЩ.

Google, която се надява на още един продукт с милиарди потребители, ще използва огромната си база от клиенти с телефони с операционна система Android, за да го подкрепи. От компанията обявиха, че потребителите ще могат да изберат Gemini като дигиталния помощник по подразбиране на своите телефони.

Gemini Advanced вече е наличен на английски език в 150 държави.

Пускането на Gemini на смартфоните, което започва в САЩ, ще се разпространи през следващата седмица до азиатско-тихоокеанския регион, Латинска Америка и други региони. Потребителите ще получават двумесечен пробен абонамент безплатно.