Гърция е на път да стане първата християнска православна държава, която ще узакони гей браковете. Очаква се следващата седмица дясноцентристкото правителство на премиера Кириакос Мицотакис да предложи законодателни промени в тази посока, пише Financial Times. 

"Това е важна стъпка за Гърция. Страната беше една от последните в Европейския съюз, които признаха тези права и сега се присъединява към клуб от държави-членки, към които не е принадлежала досега“, коментира пред изданието Аристидес Хацис, професор по правна теория в Атинския университет.

Катерина Телиу, която е родител от еднополова връзка, казва че ще побърза да сключи брак с партньорката си, за да могат и двете да бъдат признати за законни родители на тригодишната ѝ дъщеря.

"Ако нещо се беше случило с мен, дъщеря ми щеше да попадне в сиропиталище, въпреки че има и друга майка. Това е пълен абсурд“, коментира Телиу пред FT. 

Социално-либералният ход на Гърция под ръководството на Мицотакис е в рязък контраст с други православни нации, най-вече с Русия на Владимир Путин, където групите за застъпничество на ЛГБТ+ са забранени, както и действията, считани за насърчаване на "нетрадиционни сексуални отношения" във филми, реклами и онлайн пространството.  

Гръцкият закон е забележителен и по друга причина - както в Германия при Ангела Меркел и Обединеното кралство при Дейвид Камерън, той идва по време на администрация, ръководена от дясноцентристко, а не от социалистическо правителство, и е атестат за политическото доверие на Мицотакис.

"Това, което ще предложим, е равенството в брака, премахвайки всякаква дискриминация, основана на сексуална ориентация. Това не е нещо коренно различно от това, което се прилага в други европейски страни“, заяви Мицотакис в скорошно интервю за държавната телевизия ERT.

За да бъде приет законопроектът, Мицотакис ще се нуждае от гласове от гръцката левица, която е разделена относно еднополовите бракове. Очаква се една четвърт от депутатите от собствената му партия Нова демокрация да се въздържат или да гласуват против законопроекта.

Политическите анализатори първоначално възприеха идеята за внасяне на законопроекта като рискован ход за Мицотакис. Но стабилният му контрол върху неговата партия и силният рейтинг на одобрение от избирателите предполагат, че е взел пресметнато решение, което ще се изплати в дългосрочен план.

Този ход може да допринесе за възстановяване на либералните позиции на Мицотакис, които бяха разклатени по време на първия му мандат.

Той постигна силно икономическо представяне през последните четири години, като Гърция възстанови статута си на инвестиционен клас на пазарите на облигации, но репутацията на премиера беше опетнена от скандал с подслушване, при който службите за сигурност, ръководени от неговия племенник, бяха уличени в шпионаж на политици и журналисти.

Правителството беше обвинено в незаконно отблъскване на бежанци по границите си и в усилия за натиск върху медийния плурализъм. Легализирането на еднополовите бракове ще помогне за укрепването на реформаторския профил на премиера. 

Мощната гръцка православна църква, към която принадлежат повече от 80% процента от 11-милионното население на страната, се противопоставя на идеята за укрепване на правата на ЛГБТ+ общността. 

Светият синод на гръцката църква изпрати писмо миналата седмица до членовете на гръцкия парламент, в което подчертава щетите, които новият закон би нанесъл на институцията на семейството и децата.

„Законопроектът премахва бащинството и майчинството и поставя правата на хомосексуалните възрастни над интересите на бъдещите деца, което ще им позволи да бъдат родители от еднополови двойки и да израснат без баща или майка в среда на объркващи роли на пола“, твърдят от църквата. 

Въпреки че някои епископи подкрепят идеята за протести срещу закона в цялата страна, високопоставен църковен служител коментира, че църквата не иска да разделя страната и идеята беше отхвърлена.

"Не можем да се намесваме в законодателния процес. Държавна работа е да се въвеждат законите“, заяви Хари Конидарис, говорител на архиепископ Йеронимос - най-високопоставеният духовник в гръцката църква.

Според последното проучване, проведено от Metron Analysis в края на януари, 62% от гърците подкрепят правителствения законопроект за еднополовите бракове. Но проучването също така показва, че 69% от тях са против еднополовото родителство.

През 2015 г. Гърция призна споразуменията за съжителство за еднополовите двойки, като им предостави някои права, но те все още нямат право да имат или да осиновяват деца като двойка. Новият закон ще промени това.

Въпреки че позволява еднополовите граждански бракове, законопроектът не позволява на еднополовите двойки да имат деца от сурогатни майки. Сурогатното майчинство е достъпно от 2002 г. в страната, но само за жени, които не могат да имат деца по здравословни причини.

Ако обаче двойка има дете от сурогатна майка в чужбина и се върне в Гърция, то ще бъде признато.