Цената на биткойна скочи до над 50 000 долара в началото на седмицата, достигайки най-високото си ниво от повече от две години. Най-популярната криптовалута в момента се търгува на цена от около 49 945 долара, според данни на Coin Metrics.

Вчера обаче биткойнът поскъпна до 50 334.00 - най-високото ниво от декември 2021 г. Етерът скочи с над 5.5% - до 2 645 долара, след като преди това нарасна до 2 638.62 долара за първи път от 12 януари.

″50 000 долара е значително постижение за биткойна, след като пускането на спот ETF-те през миналия месец не само не успя да предизвика движение над това психологическо ниво, но доведе до разпродажби и дълбоки размишления относно тези нови биткойн продукти,” заяви пред CNBC Антони Тренчев, съосновател на криптобанката Nexo.

Биткойнът записа най-добрата си седмица от началото на декември, като в петък отчиташе повишение от 10.76%.

Положителните нагласи се завърнаха на пазара на криптовалути, след като големият отлив на средства от Grayscale Bitcoin ETF потискаше нагласите през последните месец. Този отлив не само че намалява, но и притокът на средства се увеличава.

Освен това биткойнът получи подкрепа през миналата седмица и от пазара на акции, където индексът S&P 500 премина нивото от 5 000 пункта. В понеделник S&P500 и Dow Jones Industrial Average достигнаха нови рекордни нива по време на сесията.

“Няколко фактора влияят на пазарната динамика, в това число приемането на по-облекчена монетарна политика в Китай, която доведе до ръст в покупките на активи, най-вече на биткойни и акции,” казва Джеймс Бътърфил, ръководител Изследвания в насочената към криптовалутите компания за управление на активи CoinShares.

“Търсенето на биткойн ETF-и остава силно, като нетните парични потоци към тях възлизат на 1.1 млрд. долара през последната седмица и 2.8 млрд. долара от пускането им,” допълва той.

“Само в петък ETF-ите са придобили 12 000 биткойна, което надхвърля значително дневния темп на създаването на нови биткойни, който е около 900,” според експерта.

Инвеститори считат 48 600 долара като ключово ниво на съпротива. Ако биткойнът успее да се задържи над тази цена, това може да открехне врата към нови върхове над 50 000 долара и дори ново рекордно ниво, казват анализатори.

Биткойнът достигна рекордните 68 982.20 долара на 10 ноември 2021 г.