Европейската авиокомпания Finnair е поредният въздушен превозвач, който ще качва на кантара пътниците си преди полет от този месец. Целта – да се съберат данни, които ще помогнат за по-прецизни изчисления на баланса на самолета.

Авиокомпанията ще моли пътниците да стъпят на кантара с ръчния си багаж през февруари, април и май, съобщава T+L.

Данните ще бъдат събирани на доброволен принцип от пътуващи от летище Хелзинки до избрани дестинации в рамките на Шенгенското пространство, както и на няколко полета на дълги разстояния. Авиокомпанията вече прибегна до подобни действия през 2017 и 2018 г.

„Ние използваме данните за изчисления, необходими за безопасното провеждане на полетите, като те не са свързани по никакъв начин с личните данни на клиентите“, казва Сату Мунука, ръководител на наземните процеси във Finnair.

„При предишните измервания преди пет години голям брой доброволци искаха да участват в проучването. Надяваме се и този път да съберем добра извадка, за да получим възможно най-точната информация за важните изчисления“, допълва експертът.

Пътуващите, които се претеглят доброволно, ще останат анонимни - теглото им няма да бъде свързано с тяхното име или номер на резервация, като то ще бъде видимо само за агента по обслужване на клиенти.

Въпреки че имената им няма да бъдат използвани, доброволците ще трябва да предоставят данни, като възраст, пол и пътническа класа. „Не се събира информация, която да позволи идентифициране на участниците в изследването“, добавя обаче Мунука.

След като проучването приключи, данните ще бъдат изпратени на Финландската агенция за транспорт и комуникации.

Finnair е поредната авиокомпания, молеща пътниците да се качат на кантара. Подобни инициативи имаха през миналата година Air New Zealand и Korean Air.