Спазването на традиционната за Северна Португалия и Северозападна Испания диета, известна като южноевропейска традиционна атлантическа - или накратко атлантическа диета, може да гарантира по-добро сърдечно здраве и по-нисък риск от ранна смърт от рак, сърдечно или друго заболяване, сочат резултатите от проучвания, проведени в Европа.

Последното от тях, публикувано наскоро в списанието JAMA Network Open, установява, че диетата намалява честотата на метаболитен синдром - комбинация от повишени кръвно налягане, кръвна захар, триглицериди и коремни мазнини, което пък увеличава риска от коронарна болест на сърцето, диабет, инсулт и други сериозни здравословни състояния.

Диетата се основава на храни, отглеждани и ендемични за тази част на Европа, подобно на известния си братовчед - средиземноморската диета.

„Това е важно проучване, защото потвърждава, че принципите на традиционната средиземноморска диета (изследвана най-интензивно) могат да бъдат приложени и към други култури“, казва за CNN водещият изследовател в областта на храненето д-р Уолтър Уилет.

Тъй като е базирана на растителни и местно произведени храни, атлантическата диета помага и за опазването на планетата, като допринася за целите на ООН за устойчиво развитие, отбелязват авторите на изследването.

„Това е хубава демонстрация, че подобна диета - с акцент върху местните продукти, предлага ползи както за хората, така и за планетата,” посочва д-р Дейвид Кац, специалист по превантивна медицина. 

Какво представлява атлантическата диета?

Тя включва прясна риба (особено треска), малко количество червено месо и свински продукти, млечни продукти, бобови растения, пресни зеленчуци, картофи, които обикновено се консумират в зеленчукови супи, пълнозърнест хляб и умерена консумация на вино.

Докато някои части от менюто може да са уникални за определени региони на Португалия и Испания, подобна диета може да се открие в части на Чехия, Полша и Обединеното кралство, казват експерти.

За сравнение, наградената средиземноморска диета е на растителна основа, като по-голямата част от всяко хранене се фокусира върху плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, боб и семена, с малко ядки и силен акцент върху необработения зехтин.

Червеното месо се използва пестеливо, обикновено само за овкусяване на ястие. Консумацията на здравословна мазна риба, пълна с омега-3 мастни киселини, се насърчава, докато яйцата, млечните продукти и птичето месо се консумират на много по-малки порции, отколкото в традиционната западна диета.

Подобно на средиземноморската, атлантическата диета се фокусира върху домашно приготвена храна, сервирана в семеен стил, с акцент върху социалните взаимодействия между приятели и семейство.

Осъзнатото хранене, общуването на масата и ежедневното движение са в основата на средиземноморската диета, като се считат за по-важни за здравето от консумираните храни.

„Насърчаваме поне 20 минути“ осъзнато хранене и общуване, казва диетологът Рахаф Ал Бочи. „Разбирам, че това може да е трудно за много хора, но започнете с малко“, съветва експертът.

„Изключете телевизора, оставете мобилния телефон, съсредоточете се върху смислените разговори, дъвчете бавно и правете пауза между хапките. Това може да е началото на вашето пътешествие към осъзнатото хранене“, допълва той.

Изследванията се разрастват

Проучване, публикувано през декември 2023 г., установява, че придържането към атлантическата диета намалява риска от смърт по каквато и да е причина за период от 14 години в Испания, Чехия, Полша и Обединеното кралство при хора без тежки хронични заболявания.

Този начин на хранене намалява риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания и рак за близо 36 000 участници в проучването, които са на възраст между 18 и 96 години.

Предишни изследвания посоват някои от причините, поради които този режим е полезен. Консумацията на повече риба, бобови растения и зеленчуци е свързана с по-ниски нива на С-реактивен протеин, отговорен за възпаленията в организма.

Хапването на треска, бобови растения и зеленчуци понижава кръвното налягане, докато рибата, като цяло, помага за намаляване на нивата на триглицеридите – мазнините в кръвта, които допринасят за втвърдяването на артериите и сърдечните заболявания.

Други проучвания показват, че атлантическата диета може да намали нивата на инсулина, кръвното налягане, общия холестерол, индекса на телесна маса (ИТМ) и обиколката на талията.

А проучване от 2021 г. установява, че придържането към нея в продължение на три години води до 14% по-нисък риск от ранна смърт по каквато и да е причина в продължение на 10 години при възрастни над 60 години.

Други проучвания обаче показват, че не всички групи храни в традиционната атлантическа диета са полезни.

Рибата, бобовите растения, зеленчуците и пълнозърнестите храни може и да се свързват с намален риск от смърт, но консумацията на млечни продукти и картофи не носи такива ползи, а яденето на червено и преработено месо дори повишава риска.

Според много изследвания, червените и преработените меса, включително свинските продукти, повишават риска от кардиометаболитни заболявания и рак (особено на дебелото черво), докато картофите могат да увеличат риска от диабет тип 2.