По-възрастните хора, спазвали нискокалорична средиземноморска диета и правили минимални физически упражнения до шест дни в седмицата, са натрупали мускули и са загубили значително количество телесни мазнини за година.

Нещо повече, те са запазили голяма част от тях в продължение на три години, според данните от ново проучване, цитирани от CNN.

„Това проучване демонстрира, че средиземноморската диета с контролиран прием на калории плюс упражнения не просто води до загуба на тегло - тя води до преразпределение на телесния състав от мазнини към мускули“, казва специалистът по превантивна медицина д-р Дейвид Кац.

В допълнение към загубата на цялостна телесна мазнина, участниците в проучването са загубили опасни висцерални коремни мазнини, които могат да доведат до диабет, сърдечни заболявания и инсулт.

Въпреки че констатациите от новото проучване „не са изненада“, те показват разширените ползи от диетата и физическата активност „от обикновена загуба на тегло до мобилизиране на вредни, висцерални мазнини“, казва Кац, президент и основател на нестопанската организация True Health Initiative - глобална коалиция от експерти, посветени на основан на медицински доказателства здравословен начин на живот.

Висцералната мазнина не се вижда. Тя се намира зад стомашните мускули, заобикаляйки органите дълбоко в корема.

Ако висцералната мазнина е около 10% от общата мастна маса на тялото ви, това е нормално и здравословно. Твърде много висцерална мазнина обаче може да създаде възпаления, допринасяйки за развитието на хронично заболяване.

„Това проучване потвърждава, че можем да променим нашия метаболитен статус“, казва водещият изследовател в областта на храненето д-р Уолтър Уилет, професор по медицина в Harvard Medical School в Бостън.

„Сега трябва да осигурим подкрепяща среда и ресурси, за да помогнем на хората да направят тази промяна, защото тя ще бъде от полза за обществото като цяло“, посочва Уилет.

Част от по-дълго проучване

Изследването е част от осемгодишно рандомизирано клинично изпитване в Испания, като 23 изследователски центъра тестват как диетата и упражненията могат да намалят сърдечно-съдовия риск при мъже и жени на възраст между 55 и 75 години.

Всички 6874 участници в него са с наднормено тегло или затлъстяване и метаболитен синдром - високо кръвно налягане, висока кръвна захар, променен холестерол и излишни мазнини около талията.

Новото проучване, публикувано в списание JAMA Network Open, показва едно- и тригодишни резултати в субпопулация от 1521 души, подложени на сканиране за определяне на нивата на висцерална коремна мазнина.

Половината от групата е помолена да спазва средиземноморска диета с 30% намаление на калориите и да ограничи приема на добавена захар, рафиниран хляб и зърнени храни, масло, сметана, преработено месо и подсладени напитки.

В допълнение, интервенционната група получава помощ от обучени диетолози три пъти месечно през първата година, заедно с обучение как да се самонаблюдава и да си поставя цели.

Същата група е помолена да увеличи своите аеробни упражнения постепенно до ходене 45 или повече минути на ден заедно с упражнения за подобряване на силата, гъвкавостта и баланса, всички от които са от решаващо значение за здравословното остаряване.

„Когато намалите калориите, вие губите както чиста маса, така и мазнини. Когато добавите упражнения, това помага да се предпазят мускулите, особено ако правите тренировки за съпротивление. Като цяло идеалният вариант е да се губят мазнини, но да се задържат мускули“, казва Кац.

Останалите участници получават общи съвети по време на групови сесии два пъти годишно и служат като контролна група за проучването.

Скромни, но значими открития

В края на годината хората в интервенционната група, следвали по-нискокалоричната средиземноморска диета и спортували, са загубили умерено количество телесни мазнини, но значително повече от контролната група.

Въпреки това, те успяват да натрупат отново част от мазнините през следващите две-три години, тъй като вече не получават диетични съвети и подкрепа. По-малкото количество телесни мазнини, загубени от контролната група, остава стабилно през трите години.

Въпреки това, „само участниците от интервенционната група са намалили масата на висцералните мазнини в грамове“, докато тя остава непроменена в контролната група, според проучването.

И двете групи се сдобиват с известна чиста мускулна маса, но интервенционната група има „по-благоприятен състав на тялото“, тъй като е загубила повече мазнини, отколкото мускули, казват авторите на проучването.

Средиземноморска диета

Проучванията установяват, че средиземноморската диета може да намали риска от диабет, висок холестерол, деменция, загуба на паметта, депресия и рак на гърдата. По-скоро начин на хранене, отколкото ограничена диета, тя се свързва и с по-здрави кости, по-здраво сърце и по-дълъг живот.

Тя включва ястия на растителна основа, като по-голямата част от всяко хранене се фокусира върху плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, боб и семена, с няколко ядки и силен акцент върху необработения зехтин.

Мазнини, различни от зехтин, като масло, се консумират рядко, ако изобщо се консумират, а захарта и рафинираните храни са запазени за специални поводи.

Червеното месо се използва пестеливо, обикновено само за овкусяване на ястие. Приемът на здравословна, мазна риба, която е пълна с омега-3 мастни киселини, се насърчава, докато яйцата, млечните продукти и птичето месо се консумират на много по-малки порции, отколкото в традиционната западна диета.

Социалните взаимодействия по време на хранене и физическа активност са основни крайъгълни камъни на средиземноморския стил на хранене.

Промените в начина на живот, които са част от диетата, включват хранене с приятели и семейство, общуване по време на хранене, внимателно консумиране на любими храни, както и движение, и упражнения.