Борсово търгуваните златни фондове, които инвестират в ценния метал, отчитат изходящи капиталови потоци за милиарди долари тази година - за разлика от крипто ETF-ите, проследяващи спот цената на биткойн.

Водещите 14 златни ETF-а са отчели изходящи потоци от 2.4 милиарда долара тази година, показва анализ на Bloomberg. 

Само три от тях регистрират прилив на инвестиции през 2024 г. - VanEck Merk Gold Shares, FT Vest Gold Strategy Target Income ETF и Proshares UltraShort Gold. 

Най-големите изходящи потоци пък се наблюдават в iShares Gold Trust Micro и iShares Gold Trust на BlackRock, които губят респективно 230.4 милиона и 423.6 милиона долара. 

Десетте борсово търгувани биткойн фонда, одобрени до момента от американската Комисия по ценните книжа и борсите, са отбелязали общ приток на капитали от 3.89 млрд. долара от началото на годината, според предварителните данни от Farside, като същевременно са достигнали рекордни обеми.

Няма доказателства обаче, че инвеститорите, които напускат златните ETF-и, мигрират масово към биткойн фондовете. По-скоро те диверсифицират цялостно своите портфейли. 

Проблемът се изостря и от падащите цени на златото през 2024 г. Ценният метал е загубил 3.4% от началото на годината, сривайки се до двумесечно дъно от 1993 долара за тройунция на 14 февруари.

Междувременно, цената на биткойна се повишава с 23.5% през същия период, като дигиталната валута достигна двугодишен връх от 52 483 долара за брой на 14 февруари.

Световният съвет по златото заяви, че глобалните изходящи потоци от златните борсово търгувани фондове и закриването на спекулативни позиции са основните причини за слабото представяне на ценния метал. 

Повишаването на доходността по дългосрочните държавни облигации, както и поскъпването на щатския долар, също се отразяват негативно на цената на златото. 
 
Биткойнът и златото често са сравнявани заради това, че някои инвеститори виждат в тях "убежища" за запазване на стойност по време на икономически и геополитически сътресения.