По-притеснителните клиенти на авиокомпаниите, които вече са нащрек за буйстващи пътници и дори за змии на борда, вече трябва да се тревожат и за още нещо във въздуха, колкото и невероятно да звучи то: ларви.

Да, тези зловещи създания, които се хранят със зловонни храни и отпадъци, току-що се присъединиха към пантеона от неща, които могат да накарат пилота да промени курса и да провали плановете ви за пътуване.

Във вторник полет 133 на Delta Air Lines излита от Амстердам в Нидерландия за щатския град Детройт. Но един час след началото на полета Airbus A330-300 трябва да се върне обратно на летище Schiphol.

Причината - ларви падат върху пътник от чанта в отделението за багаж, според детройтската телевизионна станция FOX 2. Пред медията пътуващият в самолета Филип Шоте - родом от Нидерландия и живеещ в Айова, казва, че е видял около дузина от съществата върху жена, седяща до него.

„Тя беше откачила и опитваше да се пребори с тези червеи. … Наистина не знам какво ми минаваше през ума. Опитвах се да помогна, но изпитвах отвращение. Трябваше да чакаме, за да дойде помощ“, разказва мъжът.

Според Шоте, екипажът на самолета, в крайна сметка, проследява личинките до пътническа чанта, съдържаща гнила риба, увита във вестник. Тя е преместена в задната част на самолета, а машината се връща в Амстердам.

Шоте посочва пред FOX 2, че е взел друг полет за САЩ няколко часа по-късно.

Данните от уебсайта за проследяване на полети FlightAware показват, че полет 133 е прекарал само 1 час и 49 минути във въздуха. От Delta Air Lines потввърждават пред CNN, че полетът е трябвало да се върне, но не дават повече подробности.

„Извиняваме се на клиентите на полет 133 AMS-DTW, тъй като пътуването им беше прекъснато поради неправилно опакован ръчен багаж“, се казва в изявление на авиокомпанията, изпратено до CNN Travel.

„Пътниците бяха настанени на следващия свободен полет. Самолетът беше изведен от експлоатация за почистване“, допълват от превозвача.

Delta няма забрана за внасяне на борда на нетрайни хранителни продукти, включително риба, стига да не се „нарушават селскостопанските ограничения на страната по местоназначение“, според уебсайта на авикомпанията.