Перфектната чаша чай не зависи от това дали добавяте мляко към врящата вода или обратното. Според най-новите научни изследвания, това, което първо трябва да се подготви, са правилните бактерии, пише The Economist.

Гъбичките и бактериите, живеещи около корените на чаеното растение, могат значително да повлияят на растежа и вкуса му, казват учените. Наличието на правилните микроби може да подобри усвояването на критични хранителни вещества като желязо, фосфор и азот.

Възможността за повишено усвояване на азот е особено интригуваща за експертите по чай Уей Дзин и Уендзин Танг от Фуджианския университет по земеделие и горско стопанство в Китай, защото чаените растения разчитат на богатата на амоняк почва около корените си. По този начин те произвеждат теанин - аминокиселина, която генерира техните отличителни пикантни вкусове. 

Събирайки корените и листата на 17 различни сорта чай през различни периоди от годината, Дзин и Танг установяват, че производството на теанин варира значително, дори сред подобни видове чайове. Някои високо ценени чайове сортове произвеждат много от съединението, докато други произвеждат по-малко.

След като отглеждат два различни сорта - Rougui и Maoxie, при еднакви условия, изследователите събират почвени проби и използват генетичен анализ, за да идентифицират кои микроби присъстват около корените. Микробиомите се оказват много различни. 

Най-важното е, че качественият чай Rougui има повече микроби, свързани с метаболизирането на азота, отколкото по-евтиния Maoxie. Това е така, защото първият има по-голяма способност да абсорбира азот от амоняка в почвата. Тези разлики са особено силни през есента, когато корените натрупват теанин.

Това провокира и логичния въпрос дали при "трансплантиране" на микробната общност в други чаени растения, ще се увеличи производството на теанин и при тях, което, на свой ред, да подобри и вкуса им? За да проучат това, изследователите създават общност от микроби, съставена от 21 бактериални щама, които приличат на тази, открита около есенните корени на Rougui, и ги прилагат към корените на растенията Maoxie.

Резултатите показват, че това не само е засилило растежа на корените в разсад Maoxie, като им е дало азотен тласък, но също така е утроило натрупването на теанин в листата. Отнемащият време процес на трансформиране на листата в чай за пиене все още не е завършен, но изследователите са убедени, че ще има големи разлики и във вкусовите качества. 

Микробната проба, с която са работили Уей Дзин и Уендзин Танг, има потенциала да окаже по-широко въздействие върху околната среда. Повечето фермери, не само производителите на чай, добавят някаква форма на азот към почвата си, за да подобрят растежа на реколтата. Част от него се абсорбира от растенията, но повечето се оттича по време на проливни дъждове и в крайна сметка замърсява естествените водни басейни. 

Когато изследователите прилагат техния микробен коктейл върху почвата около корените на различни видове растения, те откриват, че точно както при Maoxie, новодошлите подобряват усвояването на азот. Това подсказва, че тези микроби имат потенциала да създават нови вкусове, като същевременно намаляват замърсяването от селското стопанство.