Така наречената Великолепна седморка от компании вече разполага с по-голяма финансова мощ от почти всяка друга голяма държава по света, сочи ново проучване на Deutsche Bank.

Стремглавото увеличение на печалбите и пазарната капитализация на седемте щатски технологични гиганта — Apple, Amazon, Alphabet, Meta, Microsoft, Nvidia и Tesla, надхвърлят тези на всички листнати компании в почти всяка държава от Г-20, се казва в анализа на банката.

Извън САЩ, от страните в Г-20 общите печалби на публичните компании само в Китай и Япония надхвърлят тези на Великолепната седморка.

Анализаторите на Deutsche Bank посочват, че общата пазарна капитализация на Великолепната седморка би я направила втората най-голяма фондова борса в света, като тя е два пъти по-голяма от тази на японската, която заема четвърто място в тази класация.

Microsoft и Apple, поотделно, имат сходна пазарна капитализация с тази на всички публични компании във Франция, Саудитска Арабия и Великобритания.

Това ниво на концентрация обаче кара някои анализатори да изразят притеснения относно рисковете за щатския и глобалния фондов пазар.

Щатският пазар “съперничи на 2000 г. и на 1929 г. по най-голяма концентрация в историята”, предупреди наскоро Джим Рийд, ръководител Глобални икономически изследвания в Deutsche Bank, след като банката анализира траекторията на всичките 36 компании,  били част от Топ 5 на най-големите по пазарна капитализация в индекса S&P 500 от средата на 60-те години.

Рийд отбелязва, че макар големи компании, в крайна сметка, да отпадат от Топ 5, 20 от 36-те компании, които са били в челото, все още са в Топ 50 и до днес.

“От Великолепната седморка, Microsoft е била част от Топ 5 неизменно от 1997 г. с изключение на период от четири месеца. Apple присъства неизменно от декември 2009 г., Alphabet е там от август 2012 г. с изключение на два месеца, а Amazon е част от голямата петица от януари 2017 г.

Най-новият участник е Nvidia, която се присъедини към челото през първото полугодие на 2023 г.,” казва той.

Tesla беше част от Топ 5 в продължение на 13 месеца през 2021/22 г., но сега отстъпва до десетото място, като цената на акциите на производителя на електромобили е паднала с около 20% от началото на 2024 г.

На противоположния полюс е Nvidia, чиито акции продължават да поскъпват и са увеличили стойността си с близо 47% от началото на годината.

“По периферията може да има известна волатилност около членовете на Великолепната седморка и можете да поставите под въпрос тяхната пазарна оценка, но ядрото са най-големите и успешни компании в САЩ, а с това и в света, от много години,” допълва Рийд.

Може ли този ръст да обхване и други компании?

Въпреки не толкова оптимистичните перспективи пред глобалната икономика в началото на 2023 г., възвръщаемостта на Уолстрийт беше впечатляваща, но силно концентрирана около Великолепната седморка, която се облагодетелства сериозно от въодушевлението около AI и от очакванията за понижения на лихвите.

Акциите на компаниите от Великолепната седморка са донесли невероятните 107% възвръщаемост през 2023 г., което надхвърля значително тази на индекса MSCI USA, който е генерирал добра, но бледнееща на този фон, възвръщаемост от 27%, посочват от компанията за управление на активи Evelyn Partners.

Има признаци, че тази година възможностите при щатските акции могат да излязат извън 7-те технологични гиганта, като първият от тях е устойчивостта на щатската икономика, казва Даниел Касали, старши инвестиционен анализатор в Evelyn Partners.

“Въпреки повишаващите се лихви, продажбите и печалбите на компаниите проявяват устойчивост. Това може да бъде отдадено на факта, че компаниите са по-дисциплинирани в управлението на разходите си и това, че домакинствата имат по-високи нива на спестявания, натрупани по време на пандемията.

Освен това, пазарът на труда на САЩ е в добро състояние, като през 2023 г. са създадени близо 3 млн. работни места,” казва Касали.

Вторият фактор са подобряващите се маржове, което, според Касали, е индикация, че компаниите са повишили умело цените и са прехвърли ефекта от по-високата инфлация върху потребителите.

Когато пазарът е толкова силно наклонен към малък брой акции и една конкретна тема – AI, има риск от пропускане на възможности, казва Касали.

Много от акциите на останалите 493 компании в S&P 500 изпитваха затруднения през последната година, но той смята, че някои от тях може да се включат в поскъпването, ако споменатите по-горе два фактора продължават да движат икономиката.

“Предвид страхотното представяме на предвожданите от AI акции през 2023 г. и началото на тази година, инвеститорите могат да се почувстват склонни да продължат да ги подкрепят,” казва той.

“Ако обаче поскъпването започне да обхваща и други акции, инвеститорите може да пропуснат други възможности извън книжата на Великолепната седморка.”