Европейският съюз ще разследва дали притежаваната от ByteDance TikTok е нарушила правилата за онлайн съдържание, насочени към предпазване на децата и гарантиране на прозрачна реклама, което заплашва платформата със сериозна глоба, информира Reuters.

Комисарят на Европейския съюз за вътрешния пазар Тиери Бретон заяви, че е взел решението, след като е анализирал доклада за оценките на риска на приложението за кратки видеа, както и на отговорите му на запитванията за предоставяне на информация.

"Започваме разследване срещу TikTok заради подозрения в нарушаване на прозрачността и задълженията да предпазват непълнолетните, в това число пристрастяващ дизайн и ограничения за времето пред екрана, удостоверяване на възрастта и настройките по подразбиране," заяви Бретон в социалната мрежа X.

Законът за цифровите услуги на ЕС, който засяга всички онлайн платформи от 17 февруари, изисква много големите платформи и търсачки по-конкретно да полагат повече усилия в борбата с незаконното онлайн съдържание и рисковете за обществената сигурност.

Собственикът на TikTok - китайската ByteDance, е заплашена от глоба в размер на до 6% от глобалния ѝ оборот, ако се установи, че TikTok е нарушила правилата по закона.

От TikTok обявиха, че ще продължат да работят с експерти и с индустрията, за запазят безопасността на младите хора в платформата и че компанията очаква да обясни подробно работата си пред Европейската комисия.

"TikTok е пионер във внедряването на функционалности за защита на тийнейджъри и за това 13-годишните да стоят далече от платформата - проблеми, с които цялата индустрия се бори," заяви говорител на TikTok.

Разследването на ЕК ще се фокусира върху дизайна на системата на TikTok, в това число алгоритмични системи, които могат да стимулират поведенчески пристрастявания и/или да доведат до т. нар. „ефект на заешката дупка“.

Комисията също така ще разследва дали TikTok е въвела подходящи мерки за гарантирането на високо ниво на поверителност, безопасност и сигурност за непълнолетните.

Освен въпроса със защитата на непълнолетните, комисията ще разглежда и дали TikTok осигурява надеждна база данни за рекламите в своята платформа, така че да могат да бъдат проучени внимателно потенциални онлайн рискове.