Китайският производител на електромобили Xpeng планира да наеме 4 000 нови служители и да инвестира в технологии с изкуствен интелект (AI). 

Главният изпълнителен директор на компанията Хъ Сяопенг предупреди и за ожесточена конкуренция в сферата на електромобилите, която може да приключи с “кървава баня.”

Той информира служителите на компанията, че тя ще инвестира общо 3.5 млрд. китайски юана (486.2 млн. долара) в изследвания и разработка на технологии с изкуствен интелект, фокусирани върху “интелигентното шофиране.”

Xpeng предлага система за подпомагане на водача на име Xpilot, която позволява на автомобилите на компанията да изпълняват някои функции полуавтономно. Xpeng също така възнамерява да пусне около 30 нови или обновени модели в следващите три години.

Тази година компанията ще представи първите си модели в ценовия сегмент от над 300 000 юана (41 000 долара) и с цена от 150 000 юана (21 000 долара).

След трудното начало на миналата година доставките на Xpeng тръгнаха нагоре. Компанията, подобно на други производители на електромобили, води ценова война в Китай, предизвикана от Tesla.

Междувременно, китайската икономика остава под натиск, а потребителите продължават да подхождат предпазливо.

Сяопенг изразява оптимизъм, като казва, че компанията е “формирала своето дъно и е начертала път, които я отличава” от конкурентите ѝ в индустрията.

Той обаче отчита силната конкуренция. “Тази година бележи началото на ожесточена конкуренция, която може да приключи с ‘кървава баня’ сред китайските автопроизводители,” пише Сяопенг в уведомление до служителите.

“Xpeng е част от тази ожесточена надпревара от самото начало и по този начин натрупа значителен опит. Твърдо вярвам, че нашият хъс, смелост и постоянство ще ни изведат до победа”, допълва той.