При почти минусови зимни температури и носещи само бели превръзки на кръста, тълпи от мъже се борят помежду си в опит да получат талисман по време на японския фестивал Сомин-сай – по-известен като „фестивал на голите мъже“.

Но събитието, за което се твърди, че се провежда повече от 1000 години в уединения храм Кокусекиджи, се организира за последен път в събота, превръщайки се в поредната японска традиция, станала жертва на демографската криза.

В онлайн публикация организаторите на фестивала признават, че не са успели да намерят достатъчно млади хора, желаещи да се включат и да облекчат натиска върху застаряващите местни жители, които вече не могат да се справят с изискванията на ритуала.

„Това решение се дължи на застаряването на хората, участващи във фестивала, и на недостига на техни приемници“, пише Дайго Фуджинами, главен свещеник в храма Кокусекиджи, на уебсайта на светилището.

Населението на Япония е в постоянен спад от икономическия бум през 80-те години на миналия век с коефициент на раждаемост от 1.3 – далеч под коефициента от 2.1, необходим за поддържане на стабилно население.

Смъртните случаи също изпреварват ражданията в Япония повече от десетилетие, което представлява нарастващ проблем за лидерите на четвъртата по големина икономика в света.

Сега те са изправени пред предизвикателството да финансират пенсионната и здравната системи - на фона на нарасналото търсене от страна на застаряващото население.

Фестивалът Сомин-сай е един от трите големи фестивала на „голия мъж“ - или Хадака Мацури, провеждани в страната. Той се организира ежегодно на седмия ден от Лунната Нова година в храма Кокусекиджи, разположен в североизточната префектура Ивате.

Толкова популярно сред туристите, колкото и сред местните жители, събитието привлича около 3000 посетители, според националната телевизия NHK, цитирана от CNN.

Ритуалните подробности за всеки от трите основни фестивала се различават в цялата страна, но те споделят сходен дух: това е празник на изобилна реколта, просперитет, добро здраве и плодородие.

Събитието става известно като фестивала на голите мъже, защото участниците от мъжки пол носят само японска препаска, наречена fundoshi, и чифт бели чорапи, наречени tabi.

На тазгодишния Сомин-сай има стотици участници, носещи какуто - фенери с квадратна форма, надписани с благословии, и скандиращи Jasso joyasa ("зло, отивай си", в превод от японски), докато навлизат в студените води на река Ямаучигава, за да пречистят тялото си.

След това те се молят в храмовете за здраве и добра реколта, преди вечерта да завърши с надпревара за торба с дървени талисмани, благословени от главния жрец. Победител в надпреварата е 49-годишният местен жител и член на асоциацията за опазване на фестивала Кикучи Тошиаки.

„Жалко е, че приключва. Участвах с надеждата, че това ще бъде запомнящ се фестивал“, казва той пред NHK.

Два други фестивала Хадака Мацури в префектура Окаяма и в префектура Фукушима ще се състоят и през следващата година.