Швейцарският концерн Nestlé обяви, че ще затвори своята своята фабрика за адаптирано мляко в Ирландия, която работи ексклузивно за експорт на азиатските пазари. Основната причина за решението на компанията е намаляващата раждаемост в Китай, съобщава Euronews. 

Във фабриката на Nestlé в Аскийтън, както и в прилежащия към нея център за научноизследователска и развойна дейност, работят 542-ма служители, които ще бъдат изправени пред съкращения още в началото на 2025 г.

Фабриката Wyeth Nutritionals Ireland Ltd. е придобита от Nestlé през 2012 г. Швейцарската мултинационална корпорация заяви, че ирландските научноизследователски и развойни операции ще бъдат поети от друг изследователски център, базиран в Конолфинген, Швейцария.

Производството на фабриката в Аскийтън пък ще бъде разделено между същата локация в Швейцария и фабриката на Nestlé в Суджоу, Китай.

В изявлението си, обявяващо съкращения на стотици работни места, мултинационалната компания настоява, че решението за съкращенията е свързано единствено с глобалните икономически тенденции и не отразява "отличния принос на служителите в Аскийтън в продължение на много години“.

Спад на раждаемостта в Китай

Според Nestlé, търсенето на бебешки храни в Китай и Азия, където се изнася цялата продукция на ирландската фабрика, се намира в постоянен низходящ тренд. 

Раждаемостта в Китай през 2022 г. е спаднала до най-ниското си ниво от 1949 г. насам с общо 9.56 милиона родени бебета. Миналата година населението на Китай също започна да намалява за първи път от десетилетия насам.

Със средно 1.09 деца на жена, раждаемостта в Китай продължава да намалява и е по-ниска дори от тази в държавите от Европейския съюз през 2019 г.

Този рязък спад води и до по-малко търсене на храни за кърмачета. Но Nestlé също така казва, че търсенето на адаптирано мляко от местни производители в Китай нараства.

"През 2008 г. кризата с меламина засегна местните производители на адаптирано мляко в континентален Китай и доведе до подкопаване на доверието на потребителите в продуктите местно производство.

Оттогава усилията на китайските власти да възстановят доверието увеличиха продажбите на местно произведени адаптирани млека", се посочва в съобщението на компанията.