Борсово търгуваните биткойн фондове отчетоха най-високия си търговски оборот от своя дебют в Съединените щати миналия месец.

Обемът на изтъргуваните дялове от тези фондове в сесията на 20 февруари възлиза на близо 2 милиарда долара, което е най-високата сума от първия ден на търговия (11 януари) насам, пише CoinDesk.

HODL ETF на инвестиционната компания VanEck регистрира оборот от малко под 400 милиона долара, WisdomTree Bitcoin Fund отбеляза 221.9 милиона долара, а сделките с BitWise бяха за 178.29 милиона.

Според анализаторите, цитирани от изданието, една от причините за скока може да е, че пазарите в САЩ бяха затворени в понеделник заради празника по случай Деня на президентите, а сделките през уикенда бяха уредени в първия ден от работната седмица, тоест във вторник.

Цената на биткойна в момента се движи малко под 51 000 долара за брой.

"Силният приток на капитали към биткойн фондовете от страна на институционалните инвеститори показва нарастващ апетит към рискови активи.

Междувременно, ETF-ите, базирани на златото, бележат нетен отлив на капитали. Това "изтичане" може да се дължи на нарастващото търсене на американски капитал от страна на глобалните инвеститори“, пише Грета Юан, анализатор на хонконгската борса VDX.

Златните борсови търгувани фондове претърпяха значителни изходящи финансови потоци след стартирането на 10 спот биткойн ETF-а на 11 януари Това обаче не означава непременно директна миграция на средства от едните към другите. 

„Докато акциите на американските компании продължават да се покачват, водени от технологичния сектор и изкуствения интелект, вероятно биткойнът и етерът ще продължат да поскъпват поне до т. нар. "разполовяване" на биткойна“, казва още Юан.