На днешната дата преди 71 години е роден Пол Алън – американски бизнесмен, компютърен инженер и филантроп. Той е известен най-вече като съосновател на софтуерния гигант Microsoft. Алън умира през 2018 г. 

Пол Алън е роден в Сиатъл, щата Вашингтон, през 1953 г. Той завършва средното си образование в частното училище Лейксайд, където се запалва по компютърното програмиране. Учениците в училището получавали компютри от Computer Center Corporation (CCC).

Те имали право да ги използват определено време, но Алън и други ученици открили бъг, който позволявал изключване на брояча за времето.

Когато преподавателите разбрали, Алън и други ученици получили забрана да ползват компютрите за цяло лято. След наложената забрана той и другите предложили да работят за CCC и да откриват бъгове в системите им.

Алън завършва училище Лейксайд и се записва в държавния университет на щата Вашингтон. Той прекъсва образованието си след първите две години и се мести в Бостън, където започва работа в компанията за програмиране Honeywell.

Там се свързва с Бил Гейтс, който също е завършил гимназията Лейксад и по това време учел в Харвардския университет. Алън го убеждава да прекъсне висшето си образование и да основе Microsoft заедно с него.

Microsoft

Пол Алън и Бил Гейтс регистрират търговската марка Microsoft в щата Ню Мексико през 1976 г. През 1979 г. компанията се мести в Белвю, Вашингтон.

През 1980 г. Microsoft прави сериозен пробив, когато IBM се свързва с компанията за написването на преводач на езика BASIC за предстоящия персонален компютър на IBM.

Вместо това Microsoft създава операционната система за компютъра. Алън напуска Microsoft през 1982 г. поради влошено здраве, но остава в борда на директорите до 2000 г.

Бизнес инвестиции

Пол Алън притежава изследователски компании под чадъра на Vulcan Inc. Той инвестира в новозараждащи се технологии и има множество патенти, като също така е основнен акционер в Ticketmaster и Home Shopping Network.

Той е акционер и в компанията за космически пътувания Scaled Composites. Алън също така притежава и сериозен имотен портфейл най-вече в района на Сиатъл.

Спортни отбори 

Пол Алън притежава и няколко спортни отбора. Първият от тях е тимът от НБА Портланд Трейлблейзърс, който купува през 1988 г. След това Алън купува отбора от НФЛ Сиатъл Сийхоукс, който в следващите години дори успява да спечели Супербоул.

Алън също така е част от собствениците на отбора по футбол Сиатъл Саундърс, който се присъединява към МЛС през 2009 г.

Филатропска дейност 

Пол Алън много активно финансира благотворителни каузи и изследователска дейност. Той основава Paul. G. Allen Foundation, за да финансира организации с нестопанска цел. Той е поел ангажимент да дари поне половината от състоянието си приживе.

Алън финансира с около 500 млн. долара институт за мозъчни науки, който изучава човешкия мозък. Той също така основава институти, които изследват човешките клетки и работят по разработването на изкуствения интелект.

По време на избухването на огнище на зараза от Ебола през 2014 г. Алън дарява 100 млн. долара за борба с болестта, а след това спонсорира изследвания на болестта.

Той също така дарява милиони долари на Университет на Вашингтон за изгражането на нова библиотека и лаборатория по компютърни науки. Новите сгради носят името на Алън и неговото семейство.