Китай е едно от най-скъпите места в света за отглеждане на дете в относително изражение, сочат данните от ново изследване.

Проучването, публикувано в сряда от базирания в Китай Институт за изследване на населението YuWa, установява, че средната цена в национален мащаб за отглеждане на дете от раждането до 17-годишната му възраст е около 74 800 долара.

Тя расте до над 94 500 долара, ако бъде включена и издръжката на студент, обучаващ се за бакалавърска степен.

Разходите за отглеждане на дете до 18-годишна възраст в Китай са 6.3 пъти по-високи от БВП на глава от населението на страната, се казва в доклада.

Съотношението се нарежда на второ място след това на Южна Корея, която има най-ниската раждаемост в света и където разходите за отглеждане на деца възлизат на 7.79 пъти БВП на глава от населението.

За сравнение, тези разходи са само 2.08 пъти БВП на глава от населението в Австралия, 2.24 пъти във Франция, 4.11 пъти в Съединените щати и 4.26 пъти в Япония – друга източноазиатска страна, която отдавна се бори с бързо застаряващо население и намаляваща раждаемост.

„Поради високите разходи за раждане и трудността жените да балансират между семейството и работата, желанието на китайския народ да има деца е на почти най-ниското ниво в света“, се казва още в доклада, цитиран от CNN.

„Не е преувеличено да се опише настоящата ситуация като срив на раждаемостта,“ посочват още авторите.

Демографска криза

Населението на Китай се е свило през последните две години, като през 2023 г. раждаемостта е най-ниската от основаването на комунистически Китай през 1949 г. Миналата година страната беше изпреварена от Индия като най-населената в света.

Демографската криза заплашва да окаже значително въздействие върху втората по големина икономика и се задълбочава през последните години, въпреки усилията на властите да обърнат тенденцията след десетилетия на ограничаващи раждаемостта политики.

Въпреки че правителството облекчи лимита за брой деца в семейството, стартира национални кампании, насърчаващи раждането на повече деца, и предложи финансови стимули, малко неща са се променили – отчасти защото за много жени жертвата просто не си струва, се казва в доклада на YuWa.

Жените, които вземат отпуск по майчинство, има вероятност да се изправят пред „несправедливо отношение“ на работното място, като например преместване в друг екип, намаляване на заплатата или пропускане на възможности за повишение, се посочва още в документа.

Добавя се, че ако разходите за отпуск по майчинство се поемат изцяло от компаниите без държавна помощ, работодателите може да избягват наемането на жени в детеродна възраст – нещо, което вече се наблюдава широко в Китай.

И докато някои жени спират да работят изцяло, докато отглеждат децата си, това прави връщането им в работната сила невероятно трудно. Жените, които имат деца, се сблъскват със спад от 12% до 17% във възнагражденията си, се казва в доклада, който цитира множество изследвания.

Китайките са по-образовани и икономически независими отвсякога и днес превъзхождат мъжете в програмите за висше образование.

С толкова много успехи, постигнати през последните години, те все повече приоритизират кариерата и собственото си развитие пред традиционните житейски стъпки, като брака и раждането на деца, смятат експерти. Не по-малко значение имат и времето, трудът и разходите за отглеждане на дете.

Изследванията показват, че жените в Китай са отговорни основно за домакинските задачи, като готвене, чистене и пазаруване – както и за грижите за децата.

Позовавайки се на документ от 2018 г., в доклада се казва, че жените губят близо пет часа дневно свободно и работно време, като почти всички тези часове са посветени на домакинска работа.

Въпреки че бащите също губят известна част от свободното си време, техните платени работни часове не се променят значително - и кариерата им не е засегната, се казва в доклада на YuWa.

„Тъй като настоящата социална среда в Китай не е благоприятна за раждането на деца, жените смятат финансовите и времевите разходи за твърде високи“, се казва още в доклада. „Някои от тях трябва да се откажат от деца в замяна на възможността да постигнат успех в кариерата си.“

Страдаща икономика

Икономиката на Китай нарасна с 5.2% през 2023 г., но страната е изправена пред безброй предизвикателства, включително растяща младежка безработица, дефлационен натиск, нарастващи корпоративни задължения и финансов стрес.

Докладът предупреждава, че намаляващата раждаемост може да повлияе дълбоко на икономическия растеж, общото благосъстояние на населението и позицията на Китай в глобален мащаб.

Авторите призовават да се намалят разходите за раждане и отглеждане на дете на държавно ниво „възможно най-скоро“ посредством парични, данъчни и жилищни субсидии, еднакъв отпуск по майчинство и бащинство, защита на репродуктивните права на самотните жени и образователна реформа.