Васил Ралчев е създател на InaEssentials - бранд за биокозметика, който оперира в повече от 30 пазара и има повече от 2 милиона крайни клиенти.

По време на форума AGRI SUMMIT 2024 „Семената на успеха”, организиран от Forbes България и Agri.bg, той направи презентация на тема: „Как успешно да реализираме продукцията си с дигитални инструменти?”. 

„Тази презентация е за това как едно семейно предприятие от България успя само да достигне до крайния клиент в цяла Европа”, започна Ралчев.

”Връщам ви в 2019 г. Това беше последната ми година като студент по специалността „Агробизнес Мениджмънт“ в Рединг, Англия. Eдин от изпитите ни по дигитален маркетинг беше да създадем уебсайт и да направим 3 продажби на продукт по наш избор.

Знаех, че семейството ни произвежда страхотни билки, етерични масла и флорални води, които обаче от години продава на едро като суровина за големи козметични и фармацевтични европейски компании. Знаех колко ценят външните ни партньори качеството на тези продукти.

Знаех също, че голямата добавена стойност отива при производителите и търговците на крайните продукти, произведени на основата на нашите билки, масла и води. Реших, че ще пробвам да продавам именно крайни продукти на основата на нашите етерични масла и флорални води.

Вече знаех как да пускам реклами във Фейсбук и успяхме с тази една реклама да достигнем до 12 000 оборот месечно и около 2000 лв. печалба.

Тогава реших, че вместо да оставам в Англия, въпреки че имах много възможности за работа и стаж, ще се върна в Панагюрище и ще дам шанс на този бизнес”, разказа пред публиката младият предприемач. 

След като се върнал в България, стартирал с рекламите и продажбите. 

”Малко бях започвал да се отчайвам, защото през първите 6 месеца не видях никакъв ръст и много се чудех, как да разкажа истинската история за нашия бранд. Тогава ми хрумна, не може ли да напиша блог и да пусна реклама на него.

В него разказах историята как майка ми и баща ми са започнали своя аграрен бизнес преди 25 години, когато майка ми била диригент, а баща ми пожарникар. През какви трудности са минали, колко тежки моменти са имали, особено до 2007 година, когато влизаме в Европейския съюз.

Как са отглеждали 3 деца през това време и колко вяра и емоция вкарват в техния биологичен начин на отглеждане на техните култури. Разказах истиснката история, с истинските неща от живота и трудности и хората откликнаха на това.

Днес в тази блог пост сме инвстирали над 5 000 000 евро в реклама и ни е донесла над 20 000 000 евро оборот. С нея навлизаме във всеки един чуждестранен пазар и хората там научават за нашето семейно производсто в Панагюрище и за силата на българските билки”, сподели Ралчев пред аудиторията на AGRI SUMMIT 2024.

По думите му най-трудното нещо през 2018 година е било да се стигне до крайния клиент. 

“Всички в сектора знаем колко трудна може да бъде веригата на доставки и колко малко от добавената стоxност остава за фермера. Ние намерихме решението в това да разкажем нашата история.”

Васил Ралчев изброи и детайлите на процеса, при който се достига до крайния клиент.  Ето какво разказа той: 

1. Фейсбук рекламата пускаме, като пишем блог в нашия уебсайт: Копираме линка и го постваме във Фейсбук.

2. Втората ни стъпка е да имаме коментари под този блог. Неслучайно най-ключовото нещо за Амазон са коментарите. От милионите сесии, които имаме на нашите сайтове, сме видели, че първото нещо, което правят клиентите, е да видят коментарите.

Именно затова, когато пуснем блог, пращаме имейл до всички наши клиенти с Giveaway, като условието им е да споделят преживяването им с бранда. Така имаме готов блог с реклами.

3. След като постъпи поръчка в сайта ни, сме спокойни, защото имаме интеграция с фулфилмънт център. Който, с две думи, се свързва с твоя сайт и изпраща пратките ти вместо теб. В България има 2 големи - биг арена и EU shipments.

В чужбина ние отворихме общ склад в Словакия с една от двете български компании, от където изпращаме пратките си до цял свят. Нашата цел е да отворим вратите за всички български брандове, за това от година вече работим и с външни клиенти, основно от България.

4. ДДС-то в чужбина вече е нещо лесно: Регисрация по ОСС - one stop shop е всичко, от което се нуждаете. Накратко, така плащате ДДС-то за всяка страна в Европа в България в лева, а НАП се оправя с разплащанията до други страни членки на OSS.

5. Customer support - наемаме студенти през организацията ESN. Пишем им официален имейл със запитване и те пускат до своите имейл листи със студенти в цял свят. Така работим на 30 езика.

6. За Google реклами и имейл маркетинг имаме вътрешен екип, но започнахме с агенции, които мога да споделя на хората, които се интересуват.

7. Изпращаме стоката си до чужбина с Кюне и Нагел.

Младият предприемач отправи и призив към публиката на форума. 

“Направете първата стъпка и напишете един блог от 1000 думи, в който разказвате истинската история на вашето земеделие. Всеки един от вас има уникална история и тя не е тази на успеха, а тази на трудностите в началото и през какво сте минали.

Качете я на блог и я направете да води до вашия сайт. Ако нямате сайт или не може да пуснете реклама във фейсбук - има 1000 агенции, които могат да го направят.

Моята молба е да направите първата крачка и да видите колко много може да му пука на крайния клиент, когато знае истинската история на вашето земеделие.”