Товарен влак-беглец в Северна Индия измина близо 72 км без машинист в неделя, достигайки скорост до 76 км в час, преди да бъде спрян.

Приключението на влака е заснето във видео, което се превърна в хит в социалните медии. То показва как машината се движи бързо по релсите близо до перона на гарата.

В инцидента няма пострадали, а машината е спряна с помощта на аварийни спирачки и чрез поставяне на камъни по релсите, съобщава CNN.

Тя се движи около 1.5 часа от жп гара Катуа в щата Джаму и Кашмир, преди най-накрая да спре в окръг Хошиарпур в щата Пенджаб, казват местните власти.

„Поради неизвестни причини машинистът и помощник-машинистът на локомотива слизат от влака, след което той започва да се движи. Двамата не успяват да го догонят“, посочват още властите.

В крайна сметка, той е отклонен по релси с изкачване, като се разчита, че гравитацията ще помогне за спирането му. Най-малко четирима души са отстранени по време на разследването на инцидента, като то продължава и в момента.

През април 2018 г. влак-беглец, превозващ до 1000 пътници, измина няколко километра, преди да бъде спрян аварийно.

Видео в социалните медии показва как машината, пътуваща от западния щат Гуджарат до щата Одиша на изток, преминава с висока скорост покрай гарите, докато зяпачи и пътници крещят безпомощно.

Тя е спряна, след като железопътни работници поставят дървени клинове на релсите. При инцидента няма пострадали, а влакът достига крайната си дестинация с два часа закъснение.

Обширната железопътна мрежа на Индия - една от най-големите в света, е строена преди повече от 160 години, по време на британското колониално управление в района.

Днес по нейните релси с дължина над 107 хил. км се движат около 11 000 влака всеки ден, осигурявайки превоз на най-населената нация в света.

През юни миналата година Индия претърпя една от най-смъртоносните железопътни катастрофи в историята, когато два пътнически и един товарен влак се сблъскаха в щата Одиша, убивайки най-малко 275 души и ранявайки повече от 1000.