Малък вид риба, чиято дължина е не повече от сантиметър, е в състояние да издава звуци, по-силни от слонските, сочат данните от ново проучване.

Danionella cerebrum - малки полупрозрачни риби, които живеят в плитки води край Мианмар, могат да издават звуци от над 140 децибела, съобщава международен екип от учени.

„Това е сравнимо с шума от самолет по време на излитане, чуващ се на разстояние от 100 метра, и е доста необичайно за животно с такъв миниатюрен размер“, казва авторът на изследването Ралф Бриц, ихтиолог в Senckenberg Natural History Museum в Дрезден, Германия.

Големите животни обикновено са по-шумни от малките, като слоновете могат да издават звуци до 125 децибела с хоботите си.

Някои малки животни обаче са изключение, например щракащите скариди, които използват „ноктите си“, за да издават пукащи звуци, достигащи до 250 децибела, посочва CNN, цитирайки учените.

Има и някои видове риби, които издават необичайно силни звуци - например мъжката риба мичман, която е способна да издава звуци до 130 децибела по време на чифтосване. Danionella cerebrum обаче изглежда е уникална сред рибите.

Изследователите са използвали високоскоростни видеозаписи, Micro-CT сканирания и анализ на генетична информация, за да докажат, че мъжките екземпляри от вида „притежават уникален апарат за генериране на звук, който включва хрущял, ребро и мускул“.

Рибите издават шум, като удрят хрущяла в плавателния си мехур - пълен с газ орган, който им позволява да поддържат дълбочина във водата.

Импулси с по-висока честота рибата създава чрез компресиране на плавателния мехур от лявата и дясната страна в редуващ се модел, докато импулси с по-ниска честота създава чрез повтарящи се едностранни компресии от една и съща страна на тялото.

„Не е известна друга риба, която използва повтарящи се едностранни мускулни контракции за създаване на звук“, според проучването.

Използването както на двустранни, така и на едностранни контракции означава, че може да се произведе по-голямо разнообразие от звуци, а изследователите казват, че рибите използват импулсите, за да комуникират помежду си в мътни води.

„Предполагаме, че конкуренцията между мъжете в тази визуално ограничена среда е допринесла за развитието на специалния механизъм за акустична комуникация“, смята Бриц.

Изследването е публикувано в списание Proceedings of the National Academy of Sciences.