Миналото лято бумът около “Барбенхаймер”, породен от успеха на филмите “Барби” и “Опенхаймер,” вдъхна нов живот на индустрията на кината, след като месеци наред те бяха на ръба на причинено от пандемията изчезване.

Сега, когато розовите костюми и класическите мъжки шапки вече не са на екран, остават опасенията относно здравето на филмовия бизнес, който се сблъсква с все по-голяма конкуренция от страна на стрийминг услугите, неравномерно възстановяване и забавяния, причинени от миналогодишните стачки в Холивуд.

AMC Entertainment, която често е считана за индикатор за случващото се в индустрията, тъй като е най-голямата верига кина в света, не е имунизирана срещу тези предизвикателства.

За да подпомогне своето възстановяване, AMC диверсифицира предложенията в своите киносалони и сключва повече сделки с музиканти за концертни филми.

За да допълни приходите си от билети, компанията добавя зрителски изживявания от по-висок клас и затваря, реновира или мести киносалони. В търсене на по-големи приходи, AMC пуска собствена храна и сувенири, в това число колекционерски кофички за пуканки на цена от 25 долара за брой.

Малко са компаниите, които са се озовавали в центъра на културни моменти, както се случи с AMC в последните години. COVID-19 натовари компанията със задължения.

През 2021 г. трейдърите първо купуваха масово акциите ѝ, а след това се отказаха от тях, което доведе до сериозни колебания в стойността й.

Добрите продажби на билети през миналото лято и есен осигуриха най-добрата седмица за основаната през 1920 г. компания, както и ексклузивен договор за излъчването на филма, посветен на турнето на Тейлър Суифт.

След това стачките в Холивуд отложиха, отмениха или забавиха десетки филми.

Според главния изпълнителен директор на AMC Адам Арън, компанията ще опита да подпише договори с още музиканти, след като филмите за турнетата на Тейлър Суифт и Бионсе пожънаха огромни успехи.

Боксофис проблеми

Промените в стратегията на AMC идват на фона на разочароващите боксофис резултати от началото на годината.

Приходите от продажба на билети в САЩ (най-големия източник на приходи за AMC) в периода 1 януари – 25 февруари са с 18% по-малко, в сравнение с година по-рано, според данни на Comscore.

Боксофис приходите все още не са се възстановили до нивата отпреди пандемията, но до тази година те вървяха във възходяща посока.

Анализаторът Ерик Уолс обаче предупреди през януари, че през 2024 г. може да бъде отбелязан спад. Уолс занижи прогнозата си за приходите от продажби на билети в САЩ до 8.6 млрд. долара, в сравнение с генерираните 8.9 млрд. долара през 2023 г.

Една от причините за забавянето може да са променящите се вкусове на публиката. Филмите със супергерои, които традиционно привличаха много зрители, се представят колебливо напоследък.

Филмовите студия наваксват бавно с предпочитанията на зрителите, казва Пол Дергарабедиян, старши медиен анализатор в Comscore. “Винаги има едно забавяне между променящия се вкус на публиката и наваксването на студиата в това отношение,” казва той.

Дергарабедиян обаче е оптимист, че очаквани с нетърпение филми, като “Дюн: Част втора,” който ще излезе по кината в САЩ на 1 март, “Соник 3” и “Дедпул и Върколака”, които се очаква да бъдат пуснати по-късно през годината, ще помогнат за повишение на продажбите на билети.

Подобряване на шоуто

Въпреки забавянето в боксофиса тази година, AMC се оказа в центъра на още един особено популярен момент по-рано този месец. Тематичната кофа за пуканки на компанията, посветена на “Дюн: Част втора”, привлече с необичайната си форма вниманието в социалните медии и не само.

Преди това AMC предлагаше розов съд за пунканки в чест на “Барби”, както и такъв във формата на Dodge Charger от 1970 г. в чест на “Бързи и яростни 10.

Тази стратегия може би се отплаща. От AMC обявиха, че посещаемостта на киносалоните на компанията намалява с 16% през третото тримесечие, в сравнение със същия период на 2019 г., но въпеки това печалбата нараства.

“Киноманите просто посещават все повече кина с първокласни широкообхватни екрани, купуват все повече храна и сувенири и плащат по-високи цени на билетите,” казва Алиша Рийс, анализатор в Wedbush.

AMC разполага с най-голям брой екрани от типа IMAX и Dolby Cinema, които предоставят по-добро качество на картина и звук, а билетите за оборудваните с тях киносалони са по-скъпи.

“Една от причините хората да се връщат в кината е изживяването, което киносалоните създават за тях,” казва Майкъл ОюЛиъри, президент и главен изпълнителен директор на Националната асоциация на притежателите на киносалони.

“От хората, които представлявам, се иска постоянно да подобряват играта си и шоуто,” допълва той.