Когато звездите са завърнаха на червения килим в началото на януари след две изтощителни стачки, за да отпразнуват успеха на “Опенхаймер” и “Наследници,” всички се сетиха за една екзистенциална заплаха - Холивуд се свива.

Еврата на “телевизионния пик” приключи, заявяват пред Reuters 17 ръководители от развлекателната индустрия, агенти и банкери.

От по-малко оригинални сериали и филми до по-строг контрол на бюджетите и продължаващо свиване на печалбите на киносалоните, хората, които вземат важните решения, казват, че телевизионната и филмовата индустрии се приспособяват към отрезвяващите икономически реалности.

“Голямото свиване вече е при нас,” казва ръководител ветеран от телевизионната индустрия, пожелал анонимност. “Смятам, че ще има значително намаляване на количеството съдържание и на парите, които се харчат за съдържание.”

Историята за свиването ще получи подобаващо внимание на фона на очакваните през този месец финансови резултати на Walt Disney, Warner Bros Discovery и Fox.

Тя също така е и част от обсъждането на сливания на медии, като наскоро дори се говореше за продажба между собственика на Paramount Global и главния изпълнителен директор на Skydance Media Дейвид Елисън, чието студио е продуцент на филма “Топ Гън: Маверик.”

От TD Cowen изчисляват, че рекламата в ефирните и кабелните телевизии ще приключи 2023 г. със спад от 7% на годишна база. Прогнозата е за спад на общите рекламни приходи на Disney с 11.7%, според LSEG.

Warner Bros Discovery обяви 13% спад в рекламата за първите девет месеца на 2023 г. Дигиталната реклама доминира над печатната реклама, радиорекламата и телевизионната реклама.

Перспективите за 2024 г. не са много по-добри. От TD Cowen прогнозират, че рекламните приходи на ефирните и кабелните телевизии ще паднат с още 7%.

Въпреки че медийните компании разширяват бизнеса с дигитална реклама, потъващият бизнес с традиционните телевизии все още съставлява 80% от общите им рекламни приходи, според TD Cowen.

Стрийминг услугите, които се предполагаше, че трябва да отведат индустрията в бъдещето, също изпитват затруднения след годините на разточителни разходи. С навлизането на индустрията в нов период на стрийминг войни, разходите за продукции ще паднат под нивата от 2022 г.

Болшинството стрийминг услуги таксуват потребителите повече, докато в същото време предоставят по-малко ново съдържание, което подхранва скептицизма относно дългосрочната им стратегия, според TD Cowen.

Общият брой на сериалите се очаква да се свие драстично от достигнатия връх от 633 през 2022 г. Комбинацията от холивудски стачки и ограничените разходи се отразиха на продукциите през миналата година, като в САЩ са пуснати едва 481 сериала през 2023 г., сочат данни на компанията за пазарни проучвания Ampere Analysis.

Дори пазарният лидер Netflix е ограничил броя на сериалите с над една трета между 2022 и 2023 г., казват от Ampere. От печелившата стрийминг услуга, която отчете рекорден ръст в броя на абонатите за четвъртото тримесечие, са отказали да коментират.

Ръководители, които са разговаряли с Reuters, казват, че индустрията може да се откаже от още сериали и да достигне кота 300 в идните години.

През 2024 г. местният боксофис ще продъжи да усеща ефекта от стачките на актьорите и сценаристите, като тази година за широко разпространение са предложени едва 90 филма, в сравнение с около 100 през 2023 г., според MoffettNathanson.

Продажбите на американския боксофис през 2024 г. се очаква да бъдат в размер на 8 млрд. долара, което е с 10% по-малко от 2023 г. и с 30% по-малко от 2019 г.

Новият световен ред

Индустрията се забавя, казват ръководители. На отговорните лица им отнема по-дълго време, за да одобрят проекти. Бюджетите за продукция се свиват, в това число и в стрийминг услугата Apple TV+, чиято компания майка Apple има пазарна капитализация от 3 трлн. долара.

Предаванията, които не успяват да грабнат публиката, се свалят от екран по-бързо. Високопоставен телевизионен агент нарича всичко това “новия световен ред” - с по-кратки сезони и по-малко епизоди на сезон.

От Fox се опитват да намалят разходите за епизод от 10 на 4.5 млн. долара. В Disney, където главният изпълнителен директор се бори с акционери-активисти, ръководителите на отдела за развитие са подложени на по-сериозен контрол.

“Малко се страхуват какъв да бъде следващият им ход,” казва пред Reuters виден мениджър на таланти.

Умора от супергерои

Филмовият бизнес преминава през собствена екзистенциална криза, тъй като някога надеждни формати не постигат успехи в боксофиса. Дългогодишен ръководител на филмово студио казва, че от години чува за “умора от супергерои.”

Това стана видно и през миналата година, когато поредица от филми с големи бюджети, но недобре приети от публиката, в това число “Капитан Марвел 2,” “Шазам: Яростта на боговете” и “Светкавицата,” не оправдаха очакванията.

В отговор на това, инсайдъри от индустрията казват, че филмовите студия ще се фокусират върху по-малко, но по-амбициозни начинания, с потенциала да осигурят ефекта на “Опенхаймер” и “Барби” както в културно отношение, така и в боксофиса.

И двата филма подкрепиха продажбите на билети през 2023 г., през която редица установени филмови поредици не оправдаха очакванията.

Аудиторията гравитира към стрийминг услугите, за да гледа всичко останало с изключение на най-големите и най-шумните филми, отбелязват от TD Cowen.

Едва 19 екшъни/приключенски филми са допринесли за 56% от общите приходи на 100-те най-касови филма през 2022 г. Перспективите за продължително възстановяване извън този тип високоадреналинови филми е под въпрос, казват от TD Cowen.

Това ще ограничи допълнително кината, казва друг дългогодишен медиен ръководител и инвеститор, който предупреждава, че ще излизат прекалено малко филми, за да бъде оправдано поддържането на 39 000 киноекрана в САЩ.

Кинобизнесът “се движи към катастрофа”, според същия ръководител.