Депозитите на домакинствата отчитат поредното си повишение.

Справка на Darik Business Review показва, че то е 20-то поредно нарастване на месечна база, като през януари увеличението е най-слабото от миналия май насам.

Месечният ръст е от 247.8 млн. лв. спрямо рекордните 2.28 млрд. лв. за декември и 250 млн. лв. за сравнимия период година по-рано.

В последните 12 месеца домакинствата са добавили 8.3 млрд. лв. към спестяванията си до рекордните 82.8 млрд. лв., сочат данни на Българска народна банка.

През последния месец банките в страната са платили 12.6 млн. лв. лихви по депозити срещу 12.1 млн. лв. месец по-рано и близо 7.5 млн. лв. за януари 2023 г.

Ще видим ли нови рекорди в следващите месеци?

Според информация на Darik Business Review, няколко банки в страната се готвят да повишат лихвите по депозитите. 

Това обаче се очаква да има както положително, така и отрицателно влияние върху потребителите. От една страна, хората със спестявания ще получават по-високи лихви, като е напълно възможно и да има сериозно пренасочване на депозити към банките с по-изгодни условия.

От друга страна – това ще се отрази негативно на кредитополучателите, тъй като вероятността за ръст на лихвите по кредитите става все по-голяма.

Преди дни икономист посочи, че заемите у нас не са с фиксирани лихви за 20 или 30-годишен период, а плаващи - т.е. при промяна на лихвите по депозитите длъжниците автоматично ще плащат значително по-висока вноска.

Вижте още какво каза Лъчезар Богданов тук