Щатската Walmart Inc е най-голямата компания в света по приходи. Наскоро веригата супермаркети обяви общи приходи за финансовата 2023 г. в размер на 611 мрд. долара, което представлява увеличение с 6% на годишна база.

Прогнозата на компанията за 2024 г. е, че приходите ѝ ще нараснат до 648 млрд. долара.

Walmart разполага с над 10 500 магазина, както и с уебсайтове за електронна търговия в 19 държави. Всяка седмица те са посещавани от близо 255 милиона души. Компанията има 2.1 милиона служители по света, 1.6 милиона от които в САЩ.

Как обаче е поставено началото на тази империя в търговията на дребно?

В началото на 60-те години на миналия век Сам Уолтън - визионерът зад компанията, която ще се превърне в една от най-големите в света, започва с отварянето на дискаунт магазини в провинциални райони в САЩ.

Неговата идея е да преследва растеж, като се цели в клиенти, които не получават достатъчно обслужване от гиганти в търговията на дребно, сред които Sears и Kmart, докато в същото време избягва пряката конкуренция с тях и с други доминиращи на пазара универсални магазини.

Уолтън отваря първия си магазин Walmart през 1962 г. в градчето Роджърс в Арканзас с името Wal-Mart Discount City, след като преди това натрупва опит в продължение на десетилетие като управител на дискаунт магазин в Бентънвил.

В листовката за тържественото откриване на този първи магазин са изброени 22 отдела, в това число обувки, всякакъв вид облекло, домакински пособия, малки електроуреди, подаръци, продукти за коса и спортни стоки.

Зад растежа в началото на компанията до голяма степен стоят редица придобивания на малки търговци на дребно и агресивното ценообразуване.

От самото началото постоянно се преследва елиминиране на неефективните практики — от внедряването на нови технологии, като компютъризирани системи за заплати и отчитане на продажбите, до сключването на изгодни договори с доставчици, за да се рационализира веригата на доставки и да се защитят печалбите.

Стратегията на Сам Уолтън включва изграждането на магазини в близост до склад, намаляване на рекламните разходи, насищане на района с пазарно присъствие и повтаряне на процеса в следващия град и щат.

До края на 60-те години Сам Уолтън вече е изградил 18 магазина Walmart и е придобил 17 обекта Ben Franklin в четири щата. Всичките те генерират годишни продажби в размер на 30.8 млн. долара (равняващи се на 257 млн. долара през 2023 г.).

70-те години 

70-те години на миналия век са десетилетие на трансформация за Walmart – време за бързо разрастване и иновации, които поставят основата за предстоящата й доминация в индустрията.

Walmart прави огромен скок, когато през 1970 г. става публична компания. Това е и годината, в която тя отваря първия си разпределителен център в Бентънвил.

Следващото финансово постижение е през 1972 г., когато цената на акциите на Walmart нараства четворно, а те започват да се търгуват на Нюйоркската фондова борса. Дотогава компанията вече е осъществила два сплита на книжата си в съотношение 2 към 1.

Дружеството разширява дейността си в други щати с все по-голям замах и продължава практиката си да използва усъвършенствани компютърни технологии, в това число компютрите на IBM System/370, които са пионер във виртуалната памет, както и използването на електронни касови апарати.

Walmart също така продължава и с придобиванията. Компанията започва да разширява и гамата от продукти, които предлага в своите магазини, отваряйки аптеки, центрове за обслужване на автомобили и отдели за бижута.

До края на 70-те години Walmart разполага с 276 магазина с годишни продажби от 1.24 млрд. долара (равняващи се на 10.35 млрд. долара през 2023 г).

80-те години 

80-те години са десетилетие на експоненциален растеж както за магазините и стоките на Walmart, така и за цената на акциите. Компанията достига нови висоти чрез създаването на нови формати за търговия на дребно, внедряване на технологии и географско присъствие.

Иновациите на Walmart по отношение на форматите на търговията на дребно започват с отварянето на Sam’s Club в Мидуест сити, Оклахома, през 1983 г. Sam’s Club е наподобяващ склад магазин с членски карти, където клиентите могат да закупуват продукти на едро.

През втората половина на десетилетието компанията отваря своя Walmart Supercenter във Вашингтон, Мисури. Този по-голям тип магазини с площ от до 18 600 кв. м (спрямо 9 300 кв. м за Walmart) позволят предлагането на много повече стоки и услуги.

Walmart също така е и една от първите компании, които използват универсалните продуктови кодове (UPC) на касите и заменя архаичните касови апарати с POS системи, които следят стоковите запаси и други данни.

Компанията завършва своята сателитна мрежа, която осигурява гласова и видео връзка и предаване на данни към централния офис.

По отношение на географското разширение, Walmart влиза в 15 нови щата. До края на десетилетието компанията вече има присъствие в 27 щата с 1 528 магазина. Годишните ѝ продажби нарастват до близо 26 млрд. долара (равняващи се на 217 млрд. долара през 2023 г.).

В началото на 90-те години тя продължава да се развива и разраства, поглеждайки към международните пазари и към зараждащата се тогава електронна търговия.

Walmart отваря магазин в Мексико, а експанзията продължава чрез нови магазини или чрез придобивания на установени търговци на дребно в страни, като Канада, Китай, Германия и Великобритания.

На фона на нарасналата конкуренция от страна на компании, като Target Corporation и Costco Wholesale, в добавка към огромните задължения за обслужване и рецесията в САЩ, продажбите и рентабилността на Walmart започват да намаляват в началото на 90-те години.

Този период съвпада и със смъртта на основателя Сам Уолтън през 1992 г., след която неговият син Робсън Уолтън поема управлението на компанията.

Стратегията на Walmart за изграждане на по-големи магазини с дългово финансиране, в крайна сметка, дава резултат през 1995 г., когато продажбите се удвояват. До 1999 г. компанията вече е най-големият частен работодател в света с около 1.14 милиона служители.

До края на 90-те години Walmart има 3 996 магазина в САЩ и 1 004 магазина по света. Годишните ѝ продажби достигат 165 млрд. долара.

През 2001 г. общите продажби на Walmart надминават тези на Exxon Mobil, с което тя става най-голямата компания в света по този показател.

Компанията остава глобален лидер в следващите години, а през второто десетилетие на новия век започва да придобива компании в сферата на електронната търговия, в това число Jet.com (2016 г.) и Moosejaw (2017 г.).

През 2018 г. компанията сменя името си от Wal-Mart Stores, Inc. на Walmart, Inc. Годишните й приходи надхвърлят 600 млрд. долара от 2022 г. насам. Над 58% от тях са генерирани от покупките на хранителни стоки в магазините.

Най-богатата фамилия в САЩ 

Днес наследниците на Сам Уолтън остават най-богатата фамилия в САЩ, като от Forbes изчислиха по-рано през месеца, че състоянието им възлиза на 267 млрд. долара и нараства с 20 млрд. долара, в сравнение с предходната година.

На второто място е класирана фамилията Марс, чието състояние е с цели 150 млрд. долара по-малко от това на Уолтън (115 млрд. долара.).