Осем пасажери, изоставени в африканската островна държава Сао Томе и Принсипи, дни наред се опитват да настигнат кораба на Norwegian Cruise Line, с който са на круиз, докато той си проправя път нагоре по западния бряг на Африка.

Пътниците закъснели да се върнат на борда на лайнера на 27 март, според изявление на Norwegian Cruise Line. „Осем гости, посетили острова на частна обиколка, пропуснаха последния възможен час за качване на борда“, се казва в съобщението.

„Въпреки че това е много неприятна ситуация, гостите носят отговорността да се върнат на кораба в определения час, който е широко известен – съобщава се по интеркома на кораба, в ежедневната комуникация и се публикува точно преди слизане на сушата,“ допълват от компанията.

От Norwegian Cruise Line уточняват още, че паспортите на пътниците са предадени на местните пристанищни власти. Круизната компания посочва, че разходите, направени за догонване на кораба, са отговорност на пътуващите.

От там завършват, че се води комуникация както с местните власти, така и с закъснелите пътници.

Според двойката от Южна Каролина Джил и Джей Кембъл, група от осем пътници прекарва 15 часа в пътуване през шест държави, за да се опита да се присъеди към кораба в неделя в Гамбия.

Но лайнерът не успява да акостира поради отлив и прекарва още един ден в морето. Кембъл посочват за CNN, групата ще се опита да го настигне в Сенегал, където корабът трябва да влезе в пристанището във вторник (2 април).

Според семейство Кембъл, няколко членове на групата са възрастни хора, друг е параплегик, а една жена е бременна. Един от тях остава без лекарствата си за сърце в продължение на пет дни и се разболява.

Как изпускат кораба?

Проблемът възниква, след като пътешествениците се отправят на частна обиколка в Сао Томе и Принсипи на 27 март. Туристическата агенция, която я организира, не успява да ги върне навреме на пристанището. Въпреки това, когато пристигат, корабът все още е там.

След като се свързват с капитана, той отказва да ги пусне на борда. След това комуникацията е прекъсната и лайнерът напуска пристанището. Тази версия не е потвърдена от Norwegian Cruise Line.

Членовете на групата, които приемат лекарства, остават без тях, а повечето пътешественици нямат кредитни карти, които се приемат в Сао Томе и Принсипи, така че семейство Кембъл харчи хиляди долари за настаняване и основни потребности.

Жена от друга група, хоспитализирана спешно, също остава на Сао Томе. Семейство Кембъл се свързва с дъщеря й в Калифорния, за да помогне за завръщането й в Северна Америка.

Двойката се качва на кораба на 20 март. Уебсайтът CruiseMapper.com показва, че круизният кораб Norwegian Dawn е на път към Дакар в Сенегал.