„Никой не може да каже, че Бог не съществува, когато виждаме чудесата, които е сътворил тук.“ Това е реакцията на Себастиао Гаспар Агостиньо, когато посещава водопада Каландула за първи път.

Агостиньо, придружен от група жени от неговата църква, пътува часове наред с автобус, само за да види каскадата - един от най-големите водопади в Африка. Но усилията му си струват.

Разположени на почти 400 километра източно от столицата на Ангола - Луанда, водопадите се смятат за свещени. Посетителите, наслаждаващи се на огромната им сила, лесно си обясняват защо.

Преживяването започва от паркинга близо до водопада. Дори тук, извън полезрението на атракцията, посетителите могат да усетят енергията, генерирана от огромните количества вода, разбиващи се върху скалите долу.

След кратка разходка през поле, осеяно с големи камъни, се стига до горния край на водопада. Оттук е възможно да добиете истинска представа за размера и силата на Каландула - бучащите води се простират на ширина от 400 метра с пад от 100 метра.

Свещена история

Природното чудо е обвито в хладна мъгла, за която местните смятат, че е част от неговата духовна история.

„В миналото водопадът е бил свещено място“, казва Нелсън Андре, директор на туризма и културата в Каландула. „Това е място, на което са извършвани ритуали за успокояване на боговете и са отправяни молби за благополучие, здраве и просперитет.“

Каландула заема само малка част от ширината на Виктория - най-големия водопад в Африка, простиращ се на над 1700 метра, но е почти също толкова висок с мощен и безмилостен воден поток.

За да изпитат истинското величие на водопада, посетителите трябва да се спуснат по стръмна и скалиста пътека, която ги отвежда до дъното му. Отнема около 30 минути, за да се направи походът по част от река Лукала, която захранва Каландула.

Тези, които го завършат, получават като подарък живописна гледка, която ще удиви последователите им в социалните медии. Те ще се окажат почти заобиколени от подковообразния водопад, който създава гръмотевичен фон, посочва CNN Travel.

През повечето дни гледката ще включва и дъга - толкова ярка, че може да искате да се уверите, че гърне със злато не е заровено някъде наблизо.

Скрито съкровище

Водопадът Каландула е наистина скритото съкровище на Ангола. Това отчасти се дължи на факта, че не е силно популяризиран като туристическа дестинация, а също и поради местоположението му.

Има само един основен път, който свързва района с Луанда и много части от него са осеяни с дупки - така че пътуването е дълго и трудно. В момента няма ресторанти или магазини в близост до водопада, но местните власти искат да променят това.

„Трябва да имаме инфраструктура, която да привлече туристите“, казва Нелсън Андре. „Наличието на добри услуги ще доведе до развитие на туризма на местно ниво.“

Приятелско посрещане

В района има само един хотел, предлагащ много скромни нощувка и закуска, но на почти идеално място. Нарича се Pousada Quedas de Kalandula и е разположен върху тучно зелено плато точно до водопада.

Гостите, които отсядат в него, могат да видят Каландула от балконите си и да се насладят на закуска във вътрешния двор, който също осигурява безпрепятствена гледка.

„Построен е през 50-те години на миналия век, по време на колониалната епоха“, казва Бенвинда Рибейро, който управлява хотела.

Той е съживен, след като е затворен по време на гражданската война, обхванала Ангола от 1975 до 2002 г. Отново отваря врати през 2017 г. след тригодишно обновяване. Рибейро казва, че 70% от нейните гости са чужденци. Тя се надява повече хора от страната да посещават района.