Ел Салвадор предлага 5 000 “безплатни паспорта” на висококвалифицирани служители от чужбина, обяви президентът Найиб Букеле в пореден опит да подкрепи икономиката на страната с чуждестранни инвестиции.

Учени, инженери, лекари, творци и философи ще получат “статут на пълноправни граждани на страната”, в това число и правото да гласуват, заяви президентът в социалната мрежа X.

Ел Салвадор също така ще помогне за тяхното преместване, като премахне данъците и митата върху “преместването на семейства и активи”, като оборудване, софтуер и интелектуална собственост.

Според Букел, приносът на тези хора би имал огромно въздействие върху бъдещето на страната.

Ел Салвадор осъществи множество радикални и често спорни реформи под управлението на президента.

През 2021 г. страната прие биткойна като законно средство за разплащане заедно с щатския долар. От Международния валутен фонд обаче неколкократно препоръчаха на страната да се откаже от криптовалутата, изтъквайки като причина различни рискове, в това число и високата волатилност.

Миналата година законодателният орган на Ел Салвадор прие закон за миграцията, който има за цел да ускори получаването на гражданство от страна на чужденци, които подкрепят програми за социално и икономическо развитие, като даряват биткойни.

Букеле също така оглави прилагането на брутални и масово критикувани мерки срещу престъпността в страната, които, според него, са подобрили значително безопасността.

Опоненти обаче твърдят, че те са довели до мащабни нарушения на човешките права, в това число масови арести и предполагаеми изтезания в затворите.